Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu ispunile svoje obećanje o uklanjanju kurdskih militantnih snaga iz sirijske pogranične regije, a to će pitanje biti u fokusu kada se sljedeće sedmice susretne s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prije mjesec dana, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv sirijskih pobunjenika na kurdske borce YPG-a i nakon što su preuzeli kontrolu nad 120 kilometara teritorija i sklopili sporazum sa Sjedinjenim Državama, kako bi se oni držali podalje od tog područja.

Erdogan će razgovarati o sprovedbi sporazuma s Trumpom u Washingtonu 13. studenog nakon što je potvrdio da će posjetiti SAD, prenio je Reuters.

''Dok držimo ove razgovore, oni koji su nam obećali da će se YPG povući odavde u roku od 120 sati, nisu ispunili to obećanje'', rekao je on na konferenciji za novinare, pozivajući se na rok utvrđen prošlomjesečnim sporazumom.

Turski zvaničnici ranije su rekli da bi Erdogan mogao odustati od američke posjete u znak prosvjeda zbog glasovanja američkog Zastupničkog doma da se masovno ubojstvo Armena prije jednog stoljeća prizna kao genocid i da se traže sankcije Turskoj.

Nakon dogovora s Washingtonom, Ankara je također postigla sporazum s Moskvom prema kojem se YPG mora povući na dubinu od 30 kilometara od cijele sjeveroistočne sirijske granice s Turskom.

Ali, Erdogan je rekao da taj dogovor također nije ispunjen, jer su borci YPG-a još uvijek u pograničnoj zoni, dodavši da će o tom pitanju uskoro razgovarati s Putinom.