Turska će iskoristiti svoje pravo da 'zgazi' kurdske borce ako se ne povuku iz sigurne zone na sjeveru Sirije kako je dogovoreno sporazumom o prekidu vatre sa SAD-om, zaprijetio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode Kurdi, optužile su ranije u četvrtak Tursku da je pokrenula ofenzivu na tri sela na sjeveroistoku Sirije unatoč dogovoru o prekidu vatre.

Rusija je s druge strane objavila da se mirovni sporazum dogovoren ovaj tjedan dobro provodi, prenosi Hina.

Erdogan je rekao da će Turska provesti planiranu ofenzivu ako se borci kurdskih Postrojbi narodne zaštite (YPG) ne povuku s granice kako je dogovoreno s Rusijom.

Također je kritizirao svjetske čelnike koji su se sastali sa zapovjednicima YPG-a, kazavši da time potkopavaju borbu protiv terorizma.

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti miliciju sirijskih kurda YPG na povlačenje 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas sigurne zone koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije.

Ruska vojna policija i sirijske pogranične snage od srijede zajednički potiču povlačenje boraca YPG-a i njihova oružja izvan granice zone od 30 kilometara.Ta bi misija trebala potrajati šest dana.

Nakon isteka 150 sati, kada se YPG povuče s oružjem, turski i ruski vojnici zajedno će nadzirati zonu u sjevernoj Siriji, 10 kilometara od granice.

Ankara i Moskva također će zajedno raditi na povratku sirijskih izbjeglica u domovinu iz Turske koja je primila njih više od 3 milijuna otkako je izbio rat u Siriji.