Recep Tayyip Erdogan položio je danas svečanu zakletvu za mandat prvog predsjednika Turske s predsjedničkim sustavom upravljanja.

Svečanom sjednicom Velike narodne skupštine Republike Turske predsjedavao je privremeni predsjedatelj Durmus Yilmaz.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 24. lipnja, javila je agencija Anadolija.

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

''Još jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu'', rekao je Erdogan.

Turska je tako i zvanično prešla s parlamentarnog na predsjednički sustav upravljanja.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Anitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palači početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne uzvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki dužnosnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan će biti inauguriran uz najviše državne počasti, a sama svečanost će po broju i reprezentativnosti prisutnih ući u red najznačajnijih manifestacija te vrste u svijetu. Očekuje se prisustvo blizu 10.000 službenika i uzvanica, uključujući i predstavnike različitih grupa i zajednica.

Cjelodnevna manifestacija će završiti svečanom večerom na kojoj će prisustvovati i Erdoganovi bliski prijatelji poput bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrodera i lidera tuniškog pokreta Nahda Rashida Gannushija. Na inauguraciji će prisustvovati i dužnosnici i uzvanice iz zemalja regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine. Na predsjedničkim izborima održanim 24. lipnja osvojio je 26,331 milijuna glasova i izabran je za prvog predsjednika Turske koji će imati znatno veće nadležnosti jer ta zemlja prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sustav upravljanja.