Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraćajući se novinarima tokom konferencije za novinare s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u glavnom gradu Ankari u utorak, obrušio se na Sjedinjene Američke Države.

Erdogan je napao NATO saveznika zbog obaranja turske bespilote letjelice u Siriji.

"Razmotrite ovo: postoji preko 20 američkih vojnih baza u Siriji. Čemu služe te baze i koje se aktivnosti provode unutar njih? Imamo 23 takve baze u regiji. Nije li bitno da ispitamo ovu situaciju blisko?", upitao se Erdogan.

Turski predsjednik je potvrdio da su upravo SAD oborile tursku bespilotnu letjelicu u Siriji.

"Važno je napomenuti da dok Turska koristi bespilotne letjelice, Sjedinjene Američke Države su oborile naše bespilotne letjelice. Postavlja se pitanje: nije li Turska američki partner unutar NATO-a ? Kako ćemo pomiriti ovu nedosljednost? Ponekad smo partneri kada nam to odgovara, a ponekad se suočavamo s ovakvim postupcima", istakao je turski predsjednik.

Dodao je kako je obeshrabrujuće vidjeti kako SAD istovremeno podržavaju, obučavaju i naoružavaju razne skupine u regiji, "od kojih se neke smatraju terorističkim organizacijama".

"Nadalje, te su radnje pridonijele nestabilnoj situaciji u Siriji i širem Bliskom istoku , pretvarajući te regije u arene sukoba. Moramo pomno ispitati i ove pojave. Kada naše bespilotne letjelice budu oborene, možemo li doista tvrditi da smo saveznici? Takav scenarij nije u skladu s konceptom partnerstva", istaknuo je turski čelnik Erdogan u svojim komentarima o posljednjim političkim zbivanjima.