Predsjednik Turske, Tayyip Erdogan, okrivio je američkog veleposlanika u Turskoj za diplomatsku krizu između dviju zemalja te rekao kako ga Ankara više ne smatra veleposlanikom Washingtona.

U otvorenom i osobnom napadu na odlazećeg veleposlanika Johna Bassa, Erdogan je nagovijestio kako je Bass djelovao jednostrano suspendirajući izdavanje viza u Turskoj nakon uhićenja američkog konzularnog radnika te rekao da su se "agenti" ubacili u američke diplomatske misije.

State Department brani Bassa

Američki je State Department branio Bassa rekavši kako je imao "punu potporu" američke vlade te da su njegovi postupci koordinirani sa State Departmentom, Bijelom kućom i Vijećem za nacionalnu sigurnost.

Spor je još više pokvario već ionako krhke odnose između ova dva NATO saveznika nakon mjeseci napetosti vezane uz sukob u Siriji, prošlogodišnji propali vojni državni udar u Turskoj te slučajeve turskih dužnosnika pred američkim sudovima.

Američko je veleposlanstvo reklo u nedjelju navečer kako suspendira izdavanje viza dok procjenjuje predanost Turske sigurnosti njegovih misija i osoblja, što je Bass ponovio u ponedjeljak u video poruci.

Turske vlasti uhitile dva lokalna zaposlenika veleposlanstva

Veleposlanstvo je reklo kako su bez osnove navodi da je uhićeni zaposlenik bio povezan s Fethullahom Gulenom, muslimanskim klerikom sa sjedištem u SAD-u kojega Ankara krivi za organiziranje propalog puča protiv Erdogana prošle godine.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je rekla kako je Turska, koja je uhitila dva lokalna zaposlenika američkog veleposlanstva ove godine, pozvala na ispitivanje treće lokalnog zaposlenika tijekom vikenda, što je "duboko uznemirujući" korak.

Erdogan je, međutim, rekao kako uhićenja i policijski zahtjev za ispitivanjem drugog zaposlenika konzulata, pokazuju "da se nešto kuha u američkom konzulatu u Istanbulu...Kako su se ovi agenti ubacili u američki konzulat?".