Zbog "nepravilnosti" na lokalnim izborima u ožujku u Istanbulu, turskoj metropoli od 16 milijuna ljudi, javnost želi da se u tom gradu ponovo održe izbori, izjavio je u subotu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

"Moji građani mi kažu: 'Predsjedniče, ove izbore treba ponoviti.', kazao je Erdogan u obraćanju u Istanbulu na ceremoniji otvaranja novog sjedišta Udruženja nezavisnih industrijalaca i biznismena Turske (MUSIAD).

Istaknuo je da je potrebno imati u vidu značaj glasa svakog građanina.

"Svi naši napori su usmjereni na to da vrijednost glasa naroda bude vraćena narodu", dodao je.

Napomenuo je da ne želi da istanbulski izbori budu izgubljeni samo zbog određenih nepravilnosti i nezakonitosti.

Podsjetimo, Ekrem Imamoglu koji je kao kandidat Republikanske narodne partije (CHP) na lokalnim izborima održanim 31. ožujka izabran za gradonačelnika Istanbula, prošli mjesec je preuzeo certifikat od Izborne komisije Istanbula i zvanično preuzeo dužnost gradonačelnika.

Ipak, njegovom izboru se protivi vladajuća Stranke pravde i razvoja (AK Parti) koja je posegnula i za određenim pravnim mehanizmima.

Erdogan je istakao da je Turska u posljednjih 17 godina zabilježila veliki napredak u brojnim oblastima.

“U posljednjih 17 godina, pod upravom AK Partije, naša zemlja je svjedočila najvećim pomacima u novijoj historiji", rekao je turski predsjednik te dodao da je vrlo važno da svi građani imaju koristi od ekonomskog rasta.

"Što više budemo povećavali naše nacionalno bogatstvo, od toga će više koristi imati poslovni ljudi kao i svaki građanin ove zemlje", kazao je Erdogan.