Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Izrael "državom najvećeg fašizma i rasizma na svijetu" nakon usvajanja novog kontroverznog zakona.

Izraelski parlament usvojio je prijedlog zakona koji definira Izrael kao nacionalnu državu, odnosno "državu-naciju židovskog naroda". Zakon određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status s hebrejskim te navodi da su "židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa".

U govoru pred parlamentom u Ankari, Erdogan je izjavio da novi zakon "pokazuje da je duh nacističkog vođe oživio u nekim izraelskim službenicima".

"Nema razlike između Hitlerove opsesije čistom rasom i stava da je Sveta Zemlja rezervirana samo za Židove", rekao je Erdogan.

"Zakon će cijelom svijetu donijeti krv, vatru i bol"

Zbog prijedloga zakona o nacionalnoj državi mjesecima su održavani prosvjedi arapske manjine, koja čini 20 posto stanovništva Izraela. Nakon usvajanja zakona u parlamentu prošlog tjedna, arapski zastupnici su izvikivali "aparthejd" i mahali crnim zastavama zbog "zlog zakona".

"Taj zakon čini Izrael državom najvećeg cionizma, fašizma i rasizma na svijetu", rekao je Erdogan i dodao da će zakon donijeti Bliskom istoku i ostatku svijeta "krv, vatru i bol".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Erdoganovo protivljenje "najveći kompliment" koji je novi zakon mogao dobiti. Dodao je da se Erdoganovo vodstvo pretvorilo u "mračnu diktaturu" i optužio ga za "masakr nad Sirijcima i Kurdima".