Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da palestinska militantna skupina Hamas nije teroristička organizacija, već oslobodilačka skupina koja se bori za zaštitu palestinske zemlje i naroda, piše Hina

Obraćajući se zastupnicima svoje vladajuće stranke AK, Erdogan je pozvao i na trenutačni prekid vatre između izraelskih i palestinskih snaga i poručio da muslimanske zemlje moraju djelovati zajedno kako bi osigurale trajni mir u regiji.

"Hamas nije teroristička organizacija, to je oslobodilačka skupina, 'mudžahedini' koji se bore za zaštitu svoje zemlje i naroda", rekao je turski predsjednik.

Erdogan je kritizirao zapadne sile koje su izrazile podršku izraelskoj odmazdi protiv Hamasa. "Zapadne suze prolivene za Izraelom manifestacija su prevare", rekao je.

Brojni turski saveznici u NATO-u smatraju Hamas terorističkom skupinom, a njegove izjave snažno je osudio Matteo Salvini, zamjenik talijanskog premijera. Rekao je da su Erdoganovi komentari "teški i odvratni i nisu pomogli u deeskalaciji".

"Predložit ću svom kolegi (ministru vanjskih poslova Antoniju) Tajaniju da uputi službeni prosvjed i pozove turskog veleposlanika na razgovor", najavio je Salvini.

Turska je osudila ubojstva civila, posljedicu Hamasovog napada na južni Izrael 7. listopada, ali je pozvala Izrael da reagira suzdržano.