Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je čestitao svojoj stranci, AKP-u, na pobjedi na referendumu, javlja agencija Anadolu, dodajući kako je više svjetskih čelnika već kontaktiralo Erdogana kako bi mu čestitalo.

"Prema neslužbenim rezultatima, 25 milijuna ljudi glasalo je "za", što je 1,3 milijuna više od protivnika referenduma", kazao je Erdogan.

Prema rezultatima prebrojavanja koje prenosi agencija Anadolu, prebrojano je oko 98 posto glasova te 51,32 posto glasača podržava širenje Erdoganovih ovlasti, dok je 48,68 posto protiv, javlja Anadolu agencija.

Rezultat referenduma odrazit će se na napete odnose Turske s Europskom unijom. Turska je zaustavila migrantski val prema Europe, ali Erdogan je najavio da će preispitati taj dogovor nakon referenduma.

Erdogan na vlasti do 2029. godine?

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika (što bi značilo da bi na vlasti mogao ostati do 2029. godine) i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. O njima se odlučivalo na referendumu jer nisu dobile dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Erdogan tvrdi da time želi osigurati stabilnost i gospodarski rast, dok kritičari smatraju da želi apsolutnu vlast.

Pojedini elementi podjele vlasti ostali bi i u promijenjenom Ustavu. Parlament bi tako kod određenih pitanja mogao poništiti odluke predsjednika, voditi svoje političke istrage ili čak s dvotrećinskom većinom smijeniti predsjednika.

Ali Erdogan već i u postojećem sustavu uspijeva podrivati demokratsku pravnu državu: oporbeni političari se zatvaraju i šikaniraju. Nakon propalog puča prošlog ljeta Erdogan je otpustio 2700 sudaca.

Zato je teško zamisliti da će Turska nakon današnjeg referenduma postati više demokratska.

Oporba prijavila nepravilnosti

Turska oporba se žalila na nezakonitosti u korist Erdogana.

"Uočene su brojne nezakonitosti koje favoriziraju vladu", rekao je Erdar Aksunger, zamjenik predsjednika glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP).

Visoko izborno povjerenstvo priopćilo je nekoliko sati prije zatvaranja birališta da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni, odgovarajući na brojne primjedbe da izborni dužnosnici na biralištima nisu udarali pečate.