U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 38 osoba, a potvrđeno je još 5.067 novih slučajeva zaraze te povećanje broja hospitaliziranih pacijenata i oboljelih na intenzivnoj skrbi.

Na bolničkom liječenju je 6.329 pacijenata, od kojih je 216 na respiratoru, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva. Od početka epidemije na korona virus testirano je 1.638.709 uzoraka, od toga u posljednja 24 sata 15.061, registrirano je ukupno 126.187 zaraženih osoba, a umrlo je 1.237 oboljelih, prenosi Večernji list. 

Najveći broj umrlih dosad je u Srbiji zabilježen na vrhuncu drugog vala koronavirusa 10. srpnja - 18 žrtava, a u trećem valu najviše smrtnih slučajeva bilo je u nedjelju 2. studenog - 31. Odnos ukupnog broja zaraženih i umrlih je, prema službenim podacima srbijanskih zdravstvenih vlasti, pridonio padu stope smrtnosti na 0,98 posto. 

U Srbiji od utorka stupa na snagu novih sedam epidemioloških mjera i ograničenja i zabrana, među kojima je skraćivanje radnog vremena do 18 sati, osim za prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje, obveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom gdje nije moguće držati propisanu fizičku udaljenost, te smanjenje broja putnika u javnom prijevozu na 50 posto deklariranih kapaciteta vozila. Ministar obrazovanja Branko Ružić izjavio je danas da školski sustav neće prijeći na online nastavu te da s Kriznim stožerom razmišlja o ujednačavanju školskih kalendara i mogućnosti da raspust za sve srednje i osnovne škole traje 21. prosinca do 20. siječnja, kako bi se obuhvatili svi praznici po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Ružić je za RTS naglasio kako lokalne samouprave, u kojima se uvodi izvanredna situacija, moraju izvijestiti školske uprave da bi se mogle prebaciti na online nastavu.  

Episkop kruševački David zaražen je koronavirusom i hospitaliziran u KBC "Dr Dragiša Mišović", potvrđeno je za RTS. Episkop David je služio opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja.  Kako je za RTS potvrđeno, episkop David je posle sahrane patrijarha testiran i nalaz je bio pozitivan.  Nema upalu pluća, a zbog simptoma – kašlja smješten je u KBC "Dr Dragiša Mišović".

Crna Gora je, po podacima specijalizirane internetske stranice Worldometers.info, na trećem mjestu u svijetu po broju slučajeva koronavirusa na milijun stanovnika, prenose u ponedjeljak crnogorski mediji. 

Ispred Crne Gore, koja prema podacima tog web portala ima 49.454 slučajeva na milijun stanovnika, nalaze se samo Andora (80.917) i Bahrein (49.707). U Crnoj Gori su trenutno, prema informacijama tamošnjih zdrastvenih vlasti, aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok je od početka godine registrirano 31.062 slučaj obolijevanja, što pokazuje da je više od pet posto Crnogoraca bilo ili je zaraženo koronavirusom. 

U Crnoj Gori je od početka pandemije od posljedica koronavirusa preminulo 439 pacijenata, što prema podacima worldmeters.info čini tu zemlju 17. na svijetu po broju smrtnih slučajeva (699) na milijun stanovnika. 

U Podgorici za dva tjedna zaraženo jedan i pol posto populacije 

Crnogorske zdrastvene vlasti nisu, kako se najavljivalo, još uvijek donijele odluku da se Podgorica „zaključa“, iako je u posljednja dva tjedna od koronavirusa oboljelo jedan i pol posto populacije tog grada, u kojem živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore. 

U priopćenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da u glavnom gradu Crne Gore od 7.do 20. studenog potvrđeno 3.790 novih slučajeva koronavirusa te da trenutna „14-dnevna stopa obolijevanja na 100 tisuća stanovnika u Podgorici iznosi 2002“. 

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić pozvao je sve stanovnike glavnog grada Crne Gore, koji to mogu, da ostanu iduća dva tjedna u svojim domovima.  

"Pozivam građane da samoinicijativno, svi koji mogu, idućih 14 dana, ostanu kod kuće i da samo po jedan član domaćinstva izlazi u prehrambene prodavaonice i apoteke, kao i da obustave prelaske iz općine u općinu", napisao je Kavarić na Facebooku.

Sredinom studenog u cijeloj Crnoj Gori pooštrene su epidemiološke mjere koje podrazumijevaju policijski sat od 21 sat navečer do 05 sati ujutro, zabranu okupljanja i održavanja vjerskih službi u prisustvu vjernika, a zaštitne maske su od ranije obavezne na otvorenom i zatvorenom za sve starije od pet godina. 

Istododobno omogućen je rad ugostiteljskim objektima, ali pod posebnim uvjetima koji predviđaju razmak između gostiju dva metra te nošenje zaštitne maske za stolom osim tijekom konzumacije hrane i pića. 

Nagli rast broja oboljeljelih Crna Gora bilježi u vrijeme i nakon parlamentranih izbora, koji su održani krajem kolovoza, kada su i vlast i oporba organizirali političke skupove pa se u nekoliko dana na crnogorskim ulicama našlo više od 100 tisuća ljudi. 

Također, novi val širenja epidemije donio je i pogreb mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, početkom studenog, kojem je prisustvovalo nekoliko tisuća građana, a tijekom koje su vjernici ljubili ruku pokojnika, umrlog od Covida-19 te su pričešćivani istom žlicom.