Zaba ima i hipoteku nad nekretninama i tiskarom EPH u Dugopolju pa im barem tiskanje ne bi bio problem, piše današnje izdanje dvotjednika Objektiv koji naglašava kako dospijećem prve rate kredita “teškog” čak 16 milijuna eura zbog kojeg je EPH kod Zagrebačke banke ugovorom od 28. prosinca 2011. ponovno založio nekretnine i tiskaru Slobodne Dalmacije u Dugopolju, 30. lipnja počela je odlučujuća faza restrukturiranja Europapress holdinga.

Zbog nagomilanih kredita i dugova nastalih dosadašnjim poslovnim odlukama koje su se pokazale iznimno lošim u “sada promijenjenim uvjetima poslovanja”, u EPH najavljuju novi val otkaza i drastično rezanje plaća zaposlenika unutar cijele grupacije, ukidanje nekih izdanja pa čak i mogući slom – prestanak izlaženja Jutarnjeg lista, Globusa, Glorije i ostalih izdanja toga medijskoga diva, navodi se u tekstu Objektiva

Tako stoji kako je Ninoslav Pavić prvi čovjek EPH nedavno pretrpio tri udara na tvrtku. Prvi je bio najava štrajka u državnoj tiskari – Vjesniku d.d. u kojoj se tiskaju EPH-ova izdanja. Pavić je odjednom bio prisiljen privremeno spašavati Tiskaru plativši u kratkom roku sve svoje račune za tiskanje Jutarnjeg, Globusa, Glorije i ostalih svojih izdanja – ukupno više od tri milijuna “dospjelih” kuna.

Drugi udar je činjenica da je njegov partner njemački WAZ-a u dramatičnim i prilično misterioznim okolnostima prodao svoj udio u beogradskoj Politici te je, nakon Rumunjske i Bugarske, napustio i Srbiju, potvrdivši tako najave da zauvijek odlazi s Balkana. Uključujući u to i uskoro, kako mnogi tvrde, odlazak iz Hrvatske.

Treći udar su sami bankari koji su lovački rečeno, nanjušili krv i počeli se brinuti za naplatu svojih kredita koje su u dobrim vremenima rado davali nekad uspješnom EPH.

“U posljednjih desetak godina EPH je uzimao kredite od gotovo svih banaka na našem financijskom tržištu – Hypo-Leasing Kroatien,Hypo Alpe-Adria-Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank Austria, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj”, napominje se u tekstu u kojem se naglašava kako su se banke osiguravale založnim pravima odnosno u najvećem dijelu hipotekama na zgradu sjedišta EPH u zagrebačkoj Koranskoj ulici. Nad tom je zgradom od 16.000 kvadrata krajem prošle godine bilo upisano čak šest hipoteka u ukupnoj vrijednosti od gotovo nevjerojatnih 208 milijuna i 15,5 milijuna eura.

Navodno su sada neke banke pritisnule Pavića davši mu rok da do 1.rujna predstavi program restrukturiranja kojim će im dokazati sposobnost vraćanja kredita. Pritom vjerojatno i njih nisu zaobišle glasine da EPH jedva isplaćuju plaće i da samo njihovom – bankarskom milošću i dobrohotnošću drugih vjerovnika – EPH još nisu blokirani računi, napominje se u tekstu.

“Posljednji ugovor koji je u posjedu Objektiva, kojim je Zagrebačka banka 28. prosinca 2011. dala Paviću dugoročni devizni kredit od 16,04 milijuna eura uz založno pravo na poslovne zgrade, garaže, dvorište i tiskaru Slobodne Dalmacije u Dugopolju i uz otplatu u 26 kvartalnih rata od 375,961 eura, počevši od 30. lipnja 2012. (prije mjesec dana) zaključno do 30. rujna 2018. i nakon toga u 19 kvartalnih rata od 313.461 eura do zaključno 30. rujna 2023. – jednostavno je ponovljeni kredit koji je Pavić dobio već od UniCredit Bank Austria. Taj je ugovor bio sklopljen još 15. studenog 2007. i u iznosu 16,3 milijuna eura koji je u cijelosti na naplatu trebao doći 30. rujna 2022. Doduše, nakon tog ugovora, na njega su još sklopljeni dodaci te dodatnih dva milijuna eura kredita (ukupno 18,3 milijuna) te u svibnju 2009. i ugovor kojim se uknjižuje založno pravo – hipoteka na cjelokupnu imovinu i tiskara Slobodne Dalmacije u Dugopolju”, saznaje se iz teksta.

Izvor: Objktiv/Index.hr