Kao da se sve zlo ovoga svijeta sručilo na neretvanske poljoprivrednike. Samo što su pomislili da su mandarine dobro rodile i da će se moći prodati, iznenada su došli problemi s otkupom, niskom cijenom, velikom količinom otpada, zatvaranjem otkupnih centara, čudnim načinom vaganja i kalibriranja.

Pojedinci su na otkupe dovozili deset tona da bi im se devet tona proglasilo otpadom jer se plodovi nisu uklapali u zadane gabarite (bili su sitni ili krupni, više ili manje napuhani).

I kako to već biva, zlo nikada ne dolazi samo. Neretvom već dva tjedna hara olujna južina, praćena enormnom količinom kiše, dovoljno da uništi berbu ili ono što je od berbe ostalo, javlja Slobodna Dalmacija.

Zbog nevremena se mandarine ne mogu brati, plodovi se zbog vlage napuhuju na stablima, a takva mandarina nije dalje za prodaju, olujna južina ih trga sa stabala i tako ostaju truliti na plantažama. S južinom je stigla i nova pošast kojoj se voćari nisu nadali – puževi. Ono što nije uništila vlaga, dokrajčili su oni. Brste sve pred sobom, ne štede ni koru stabla.

Prijeti i voćna muha

''Jedna gajba se ubere a tri se bace'', kažu ogorčeni voćari.

''Ovo vam je jad i borba za goli život. Daleko smo mi od bogate Kalifornije, kako netko zove dolinu Neretve'', rekao je jedan proizvođač mandarina, kojemu je na stablima ostalo više od vagona plodova.

Posebno su ugroženi oni koji imaju kasnije sorte i klementine koje tek dospijevaju, a vlaga i južina ih svaki dan sve više i više uništavaju. Na kraju se postavlja pitanje gdje će se zbrinuti tolika količina trulih mandarina.

Na gradske deponije trule mandarine ne mogu jer se zahtijeva duboko zakopavanje upravo kako bi se suzbilo širenje sredozemne voćne muhe, koja je veliki štetnik u voćarstvu, a napada i povrtlarske kulture. Naime, muha ubode plod mandarine ili breskve, a može i rajčice ili paprike u kojoj se razvija ličinka i takav plod truli.

Zna se da na stablu ne smiju ostati jer su leglo sredozemne voćne muhe, koja će uništiti i iduću berbu ako se razmnoži u tolikoj mjeri. I samo Ministarstvo poljoprivrede je voćarima na početku berbe isplatilo dvadeset milijuna kuna, otprilike desetak tisuća kuna po hektaru, što je namijenjeno zbrinjavanju trulih plodova, ali nitko nije računao da će kiša i južina trajati neprestano petnaestak dana.

''U protekla dva tjedna proizvođači mandarina su mogli iskoristiti za berbu samo nekoliko dana. Neobrane rane i srednje rane sorte mandarina su u fazi fiziološke zrelosti, što samo po sebi ne daje trajnost proizvoda. Prema podacima DHMZ-a, od početka studenoga u dolini Neretve palo je više od 200 mm kiše, a zabilježeni su udari juga od 138 km/h'', ističe agronom Željko Bjeliš.

''Uz navedene klimatske uvjete koji nas prate protekla dva tjedna, pretpostavljamo da će biti nemoguće ubrati mandarine normalne kondicije te da će preostale neubrane mandarine propasti'', predviđa Bjeliš.

Veliki otpisi robe

Izrazito je velik napad puževa.

''Ma, možete zamisliti kolika je najezda tih puževa, sve ogoliše! Ovo je jedini slučaj na svijetu da su puževi brži od čovjeka. Prije oni obrstiše negoli mi možemo pobrati mandarine'', kazali su neretvanski voćari, koji nisu zadovoljni s funkcioniranjem otkupnih centara. Ipak, o tome ne žele javno govoriti jer će opet te otkupljivače morati moliti da im otkupe mandarine.

Na pojedinim otkupima su enormno veliki otpisi robe, koji su kod nekih otkupljivača transparentni i proizvođači se pozivaju u vrijeme kalibriranja, dok se kod drugih bez imalo milosti otpisuje i do 90 posto preuzete robe, bez prisutnosti proizvođača. Zbog toga, ali i zbog kratkotrajnosti proizvoda, proizvođači posljednjih dana radije mandarine prodaju na metkovskoj veletržnici, gdje cijena mandarina u pojedinim danima raste iznad 2,5 kuna, dok na otkupima uz najbolju kvalitetu teško dostiže prosječnu cijenu od 1,50-1,70 kuna.

Elementarna nepogoda?

Situacija je toliko loša da je Neretvanska mladež, udruga koja okuplja proizvođače mandarina, uputila zahtjev jedinicama lokalne uprave da proglase stanje elementarne nepogode za dolinu Neretve.

Da je stanje sa mandarinama kritično, slaže se i proizvođač Neven Mataga. On smatra da će sigurno pet do deset tisuća tona mandarina propasti zbog južine i kiše: ''Ako se ovako nastavi, a prognoziraju još četiri-pet dana veliku količinu kiše, to će sve propasti''.

Ove jeseni na plantažama od Metkovića do Ploča planirano je ubrati oko 40 tisuća tona mandarina. Riječ je o lošijem urodu u usporedbi s prošlom godinom, koja je bila rekordna. Stoga su voćari mislili da neće biti problema s plasmanom na tržištu, ali su se očito prevarili jer južinu i kišu nitko nije mogao predvidjeti.