Hrvatska reprezentacija i dalje ne silazi s naslovnica svjetskih portala. Dalićeva momčad oduševila je sve neutralne promatrače, a neki od najvećih svjetskih stručnjaka smatraju je jednim od najvećih favorita za titulu u Rusiji.

Hrvatskom su se, kad su saznali da bi se mogli s njom naći u polufinalu, počeli baviti i Englezi, a Martin Samuel, jedan od njihovih najuglednijih novinara zaključio je da je jedan od glavnih razloga za uspjeh Hrvatske činjenica da praktički igraju - kod kuće.

Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

"Domaći teren je velika stvar na Svjetskim prvenstvima. Ako čak i niste domaćin, važno se tako osjećati.

Ovo je prvi put u povijesti da se Svjetsko prvenstvo održava u istočnoj Europi i prvi put u zadnje 24 godine su dvije istočnoeuropske momčadi došle do četvrtfinala. Hrvatska i Rusija igrat će međusobno u subotu u Sočiju i prisjetiti nas na 1994. godinu i susret Rumunjske i Bugarske kad su Bugari prošli u polufinale. Ovo sigurno nije slučajnost.

Naravno, pomaže ti kad u momčadi imaš Luku Modrića. Nije sve stvar lokacije. Isto tako, ne može se reći da svaka južnoamerička nacija briljira u Južnoj Americi, a ove godine druge dvije istočnoeuropske zemlje Srbija i Poljska nisu prošle skupinu.

No, kroz povijest SP-a bilo je nekih neobičnih rezultata reprezentacija koje su se jednostavno uklopile u okruženje. Sjetite se prolaska Kostarike i Urugvaja iz skupine s Engleskom i Italijom u Brazilu 2014. godine. Ili činjenice da je Čile razbio Španjolsku i ispred nje prošao u osminu finala.

U JAR-u 2010. godine Gana bi bila jedina afrička zemlja koja je došla do polufinala da nije bilo Suarezove ruke na gol crti u 120. minuti protiv Urugvaja. Od tada nijedna afrička zemlja nije došla do četvrtfinala, a ove godine nijedna nije prošla skupinu.

Na prvom azijskom SP-u 2002. godine Japan i Južna Koreja su senzacionalno bili prvi u svojim skupinama, a Korejci su stigli do polufinala pritom izbacivši Španjolsku i Italiju. Ruski niz na ovom SP-u je fascinantan baš kao što je bio i korejski, iako je na tom SP-u i suđenje bilo također fascinantno.

Jako je važno osjećati se dobro gdje god bili. Večer uoči utakmice sa Španjolskom 2014. godine, čileanska reprezentacija je okupirala grill bar u hotelu Radisson. Njihove žene i djevojke su plesale između stolova s caipirinhama, a izbornik Jorge Sampaoli se popeo na stol i vodio zabavu. Jedna tipična južnoamerička scena. S druge strane, Španjolci su drugi dan na utakmici izgledalo kao da se nečeg boje.

Da, Hrvatsku i Rusiju razdvaja 1200 kilometara, kao i, recimo, London i Oslo. No, vikinzi i Englezi nisu toliko različiti, baš kao što će se Hrvati prije idenficirati kao istočnoeuropska zemlja, iako su bliže Italiji.

Vedran Ćorluka igra za Lokomotiv, a izbornikom pomoćnik Ivica Olić bio je heroj CSKA-a i dobio je ruski Orden prijateljstva. Još tri hrvatska igrača igrala su u ukrajinskim klubovima, a u hrvatskoj ligi igraju klubovi čija imena se lako povežu s ruskima: Dinamo i Lokomotiva.

Dakle, Hrvatska nije Rusija, kao što Kostarika nije Brazil. Ali, isto tako, njima ovo nije gostujući teren kao nekim drugim zemljama. Istok je istok i Rusija u četvrtfinalu nije mogla dobiti težeg protivnika od onoga koji se na njihovu terenu također osjeća kao kod kuće".