Na našim nogometnim stadionima se priča o sjajnoj atmosferi kada je na tribinama više od 3-4000 gledatelja, a jednu utrku čamaca ili da budemo precizniji dvije (računajući i žene), koja traje najčešće 16-17 minuta, u Londonu pogleda preko 200.000 ljudi uživo.

Vole Englezi nogomet, kriket, ragbi, konjske utrke, pa i auto-moto sport, tenis, ali jednom godišnje, jedan dan (krajem ožujka ili početkom travnja), uglavnom pričaju u veslanju. Utrci osmeraca Oxforda i Cambridge, poznatijoj kao The Boat Race.

Sve su zakuhali 1829. godine Charles Merival s Cambridgea i njegovo imenjak Wordsworth, student Oxforda. Prepucavanja o tome tko je bolje, brži, izrodila su jedan sportski događaj koji je kroz sve dosadašnje godine ispričao mnoge velike priče. Te 1829.godine Oxford je poslao pismo Cambridgeu u kojem ih izaziva na veslački dvoboj na Henleyu na Temzi u Oxfordshireu. I tako do danas, s tim da pismo šalje izazivač, poraženi iz posljednjeg okršaja.

Atraktivna staza

Naravno da je mjesto održavanja uvelike utjecalo na popularnost utrke. Jer ipak staza duga 6,7 kilometara ide Temzom, nizvodno od Putney Bridgea gdje je start, pored Craven Cottage (stadiona Fulhama), spomenika Steveu Fairbairnu veslačkom treneru, velikog Harrodsovog skladišta, ispod Hammersmith i Barnes mosta, sve do samog cilja Mortlakea prije Chiswick mosta. Start i cilj su obilježeni isto, kamenim stupićem s inicijalima utrke, jedan je na šetalištu ispod mosta Putney, drugi ispred paba u Mortlakeu.

Staza je u obliku slova S. Polazne točke su sjeverno Middlesex' i južno 'Surrey, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke, zbog zavoja na Temzi. Sjeverna daje prednost u prvom i zadnjem zavoju, a južna stanica ima prednost šireg srednjeg zavoja. Vesla se uzvodno, ali je utrka postavljena tako da starta u vrijeme kada nadolazi plima, pa veslači mogu da uhvate najbržu struju. Bez obzira kakvi uvjeti vladaju na stazi, jak vjetar, valovi, ništa je ne može odgoditi, pod cijenu da će se čamci potopiti.

Članovi oba time poznati su kao plavci (eng. blues), a svaki čamac kao Plavi čamac (eng. Blue Boat), s time da je boja Cambridgea svijetloplava, a Oxforda tamnoplava. Članovi posade za utrku se pripremaju od septembra mjeseca na različite načine. Sedam dana prije poznata su imena članova, težina čamca što je jako važno. Tijekom svih ovih godina puno je zanimljivih stvari obilježilo ovu utrku. Tako je 1859. i 1978. godine potonuo čamac Cambridgea, 1925. i 1951. njihovih rivala Oxforda, dok su oba potonula 1912. godine.

1877. godine sudac nije vidio pobjednika, 2012 plivač zaustavio utrku

Godine 1877. jedini put u povijesti nije bilo pobjednika, jer kako kažu sudac John "Honest" Phelps nije vidio zbog gužve uz rijeku tko je prvi prošao. Nezvanično John je bio "pod gasom" pa je prespavao finiš.

158. utrku, 2012 godine je prekinuo Trenton Oldfield koji je skočio u Temzu kao član udruženja "Elitizam vodi u tiraniju". U istoj utrci nakon restarta Doktoru Hannu Wienhausenu je u kontaktu s protivničkim puklo veslo, žalba Oxfordu nije pomogla.

2006. godine je tijekom utrke padala jaka kiša, čamci su bili puni vode, Oxford je pobijedio jer su koristili pumpu za izbacivanje vode, za razliku od Cambridgea.Prije dvije godine se dan prije utrke u rijeci pojavila neaktivirana bombu iz Drugog svjetskog rata, ali je ista uklonjena na vrijeme. 2013. godine Oxford je nastupio u čamcu koji se zvao Acer Nethercott, po imenu bivše kormilara koji je preminuo iste godine u januaru, a bio je kormilar pobjedničkog osmerca Oxforda 2003 i 2005. godine.
 
Veslao i glumac Hugh Laurie

Na utrkama Oxforda i Cambridgea su nastupali mnogi poznati veslači, osvajači zlatnih medalja s Olimpijskih igara, svjetski prvaci, ali i neki drugi poznati likovi, od Matthewa Pinsenta Stevea Redgravea do legendarnog britanskog glumca Hugha Lauriea koji je iako rođeni Oxfordovac veslao za Cambridge 1980. godine. Ante Kušurin Marko Banović i Luka Grubor, veslači iz Hrvatske su također osjetili draž ove velike utrke.

Legende jednog i drugog osmerca

Na jednoj strani je to Stanley Muttlebury (Cambridge) koji je sa svojom postavom dominirao četiri godine (1886-1890). Preminuo je 1933. godine a Times je pisao o njemu kao geniju veslanja, nevjerovatne snage, sposobnosti.Čovjeku koji je osmislio tzv Muttle stil veslanja. Na drugoj je Boris Rankov (Oxford) s pet uzastopnih pobjeda (1978 - 1983), zbog kojeg je uvedeno tzv Pravilo Rankov, po kome jedan veslač ne može sudjelovati u trci osmeraca više od četiri puta kao diplomac ni više od četiri puta kao diplomirani student.

Dvije pobune na Oxfordu

U oba slučaja se radilo o američkim veslačima Ronnie Howard je 1959. Godine izabran za kapitena iako je veslao za rezervnu ekipu, dok su pobunu predvodili Reed Rubin Amerikanac veslač Univerziteta Yale i njegov zemljak Charlie Grimes osvajač zlata s OI 1956. godine kojima je smetao Howard. Pobunjenicu su pokušali složiti novi osmerac ali nije prošlo. Samo su se trojica vratila u ekipu koja je pod vodstvom Howarda slavila.

Puno ružnije po ekipu Oxforda sve je izgledalo 1987. godine. Opet su Amerikanci bili nezadovoljni trenerom Danom Topolskim, ali ne samo oni. Problem je nastao kada je Donald Macdonald na jednom testiranju ostao bez mjesta u ekipi. Škot je odlučio kao šef ekipe izbaciti jednog Britanca kako bi sebi osigurao mjesto. U znak podrške Amerikanci su napustili ekipu. Bez obzira na to, Topolski je slavio s oslabljenom ekipom. Kasnije je Topolski napisao knjigu True Blue: The Oxford Boat Race Mutiny, nakon koje je i stigao film.

Prošle godine su slavili navijači, prijatelji, Cambridgea čiji je osmerac odradio fenomenalnu utrku ostavivši velike rivale daleko čitave tri dužine čamca. Za pobjedu je osmerac Cambridge trebao 17 minuta i 51 sekundu, a posebna atrakcija u pobjedničkoj ekipi bio je Amerikanac James "The Godzilla" Letten, koji je sa 208 centimetara postao najviši veslač ikada u ovoj utrci. Trenutačno Cambridge vodi ukupnim rezultatom 83:80.