Statistike pokazuju da trećina pacijenata s moždanim udarom preživi, a trećina završi s dugotrajnim invaliditetom. Veliki napredak u liječenju takvih pacijenata u svijetu upravo je endovaskularni model, koji se primjenjuje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koja je prva u našoj zemlji opremila angiodvoranu u kojoj se mogu izliječiti osobe koje pogodi moždani udar. Bitno je da je ekipa liječnika dostupna 24 sata.

Upravo je taj takozvani „zlatni sat“ i najbitniji za pacijente pogođene moždanim udarom. Dostupnost ekipe iz SKB-a Mostar koja pacijenta može opservirati najdulje dva sata od moždanoga udara znači i više šanse za izlječenje. To je posebice važno za pacijente koji žive daleko od Mostara, piše Federalna.ba.
 

„Područje koja ova bolnica pokriva je enormno. To je oko pola milijuna ljudi  i kad uzmete statistiku koliko ljudi godišnje strada, prof. Radoš je procjenjivao da je to od 70 do 120 intervencija godišnje - uzmite koliko je to zdravih ljudi“, ističe Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Za zahvate je nabavljen i poseban uređaj, najmoderniji u regiji, vrijedan skoro 3 milijuna maraka. Riječ je o neinvazivnoj metodi trombektomije tako što se kroz preponsku arteriju dođe do krvne žile koja je oštećena ili se, pak, pojavio tromb. Osposobljen je i mladi tim liječnika koji su se educirali u KBC-u Zagreb kod neuroradiologa Marka Radoša. Do sada su imali više od 30 intervencija. U dva tjedna, primjerice, čak 9 poziva za intervencije.

„Četiri pacijenta su završila praktično bez ikakvih simptoma moždanog udara, došli su ovdje na prijem potpuno oduzete jedne polovice tijela, bez mogućnosti govora i izišli su iz bolnice kao da i nisu imali moždani udar“, navodi dr. Gojko Bogdan, specijalist radiološke dijagnostike.

Moždani udar je, inače  među najčešćim uzrocima smrti i životnu dob ne bira i vrlo je važno simptome prepoznati na vrijeme. Nastaje naglo, a javljaju se poteškoće u govoru i nerazumijevanju drugih osoba.

„Zatim može imati slabost ruke i noge, utrnulost, može imati smetnje ravnoteže, poremećaj stanja svijesti i glavobolju kao nikad do sad“, objašnjava dr. Sandra Lakičević, liječnica na Klinici za neurologiju SKB Mostar.

Endovaskularni model liječenja zahtijeva i skup intervencijski materijal. No, na svu sreću, troškove će refundirati Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ-a, što je za SKB Mostar, ali i pacijente dodatno olakšanje.