Regulatorno tijelo EU za lijekove objavilo je da bi "u roku od nekoliko tjedana" moglo donijeti odluku o tome hoće li odobriti upotrebu Pfizerove pilule protiv covida-19, Paxlovid, nakon što je američki proizvođač lijekova podnio zahtjev za odobrenje.

Odobrenje je zatraženo za liječenje blagog do umjerenog oblika bolesti covid-19 u pacijenata u dobi od 12 godina i starijih, koji teže najmanje 40 kilograma i prijeti im velika opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Cjepiva su i dalje ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, no regulatorna tijela terapiju lijekovima smatraju novim alatom u borbi protiv omikrona, varijante koronavirusa koja se iznimno brzo širi, a dosad je otkrivena u više od 128 zemalja svijeta.

Odobren u SAD-u

EMA je već evaluirala dio podataka tijekom procjene Pfizerove pilule koja je započeta još u studenome prošle godine.

Pfizerov lijek Paxlovid, koji bi se trebao uzimati pet dana tijekom kućnog liječenja, a nakon pojave prvih simptoma covida-19, u prosincu je za osobe od 12 godina i one starije odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

U kliničkim istraživanjima pokazalo se da je Paxlovid gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacije i smrti u pacijenata s visokim rizikom od razvoja teškog oblika covida.