Elon Musk u posljednje vrijeme novinske stupce puni uglavnom negativnim vijestima - od njegovih planova da Teslu, koja bilježi rekordne gubitke, povuče s burze, navodnog sprečavanja osnutka sindikata, njegovih ničim potkrijepljenih optužbi da je britanski spasilac s Tajlanda pedofil, do njegovog pušenja jointa u podcastu nakon čega su po tko zna koji put pale dionice, a dvojica menadžera dala otkaz.

No u istom tom podcastu kod popularnog voditelja i komičara Joea Rogana Musk je iznio vrlo zanimljivu najavu koja je privukla puno manje pažnje od njegovog pušenja trave. Njegov novi projekt Neuralink, tvrdi Musk, uskoro će najaviti novi proizvod koji će moći povezati naše mozgove s računalima.
 


Musk: S mobitelima smo već kiborzi, ali ovako ćemo biti puno brži

"Mislim da ćemo imati nešto interesantno za objaviti za nekoliko mjeseci... Nešto bolje nego što itko vjeruje da je moguće. U najboljem slučaju, praktički ćemo se stopiti s AI-em (umjetnom inteligencijom)", rekao je Musk Roganu - i to prije nego što je zapalio joint. Drugim riječima, doći ćemo "u simbiozu" s umjetnom inteligencijom, odnosno postati "kiborzi".

Ipak, prema Musku, to nije toliki skok kako se na prvi pogled čini, budući da smo već praktički povezani sa svojim pametnim telefonima - dakle, već smo kiborzi. kaže Musk. Ovo će samo drastično ubrzati protok informacija, odnosno bandwidth, između nas i računala u našem mobitelu, što će nas učiniti neusporedivo pametnijima nego danas.

"To će omogućiti svakome tko želi da ima superljudsku spoznaju. Svakome tko želi. Koliko ste pametniji s mobitelom ili računalom nego bez njega? Daleko ste pametniji, zapravo. Možete na bilo koje pitanje odgovarati manje-više instantno. Možete se prisjećati bez pogreške. Vaš telefon može zapamtiti videa i slike savršeno. Vaš telefon već je produžetak vas. Već ste kiborg", obrazložio je Musk.

Jedina šansa da pobijedimo AI?

"Većina ljudi ne shvaća da ste već kiborg. Stvar je samo u tome što je brzina podataka vrlo, vrlo spora. To je kao sitna slamka informacijskog toka između vašeg biološkog ja i vašeg digitalnog ja. Moramo pretvoriti tu sitnu slamku u divovsku rijeku, golemo sučelje s visokim bandwidthom", zaključio je.

Tehnologija o kojoj Musk govori u početku je bila zamišljena kao sredstvo za olakšavanje bolesti mozga. Musk je Neuralink osnovao uz osam partnera, a dosad nije previše govorio o planovima iza ovog projekta.

A to bi, upozorava Musk, mogla biti jedina šansa da spriječimo da nas AI pokori ili uništi. "Scenarij stapanja s AI-em čini se vjerojatno najbolji. Ako ih ne možete pobijediti, pridružite im se", rekao je Musk. Cijela priča otišla je još dalje u smjeru znanstvene fantastike kad je sugerirao da bi nam ova tehnologija s vremenom mogla dati besmrtnost - tako da napravimo "snimku" svog uma i pohranimo je u računalo. "Kad vaše biološko ja umre, pohranite ga u novu jedinicu. Doslovno", rekao je.

U svakom slučaju, radi se je o još jednoj vrlo impresivnoj, ali prilično upitnoj najavi ovog poduzetnika i inovatora za kojeg se ponekad čini da mu ambicije premašuju mogućnosti. Ali ako se najava ostvari, Musk bi mogao pokrenuti pravu revoluciju u računalnoj tehnologiji, veću i od one koju je s tvrtkom SpaceX pokrenuo na području svemirskih letova.