ELON Musk razmišlja o tome da ode živjeti na Mars, a šanse da to zaista i napravi su 70 %, rekao je u intervjuu za Axios.

"Znam točno što učiniti. Govorim o tome da se preselim tamo", bio je izravan milijarder, investitor i osnivač Tesle i Space X-a u intervjuu koji je emitiran jučer navečer na HBO-u.

O misiji odlaska na Mars govori se već godinama, ali problem s pronalaskom dobrovoljaca je to što se radi o putu bez povratka, barem s obzirom na trenutne mogućnosti svemirskog leta. Musk je toga, doduše, svjestan - samo je pitanje u kolikoj mjeri. "Mislimo da se možemo vratiti, ali nismo sigurni", rekao je 47-godišnji Musk.

Intervju s Muskom emitiran je, prigodno, dan prije nego što NASA-ina svemirska letjelica InSight treba sletjeti na Mars, piše Guardian. Suprotno mišljenjima stručnjaka, Musk je rekao kako vjeruje da će let na Mars, i to raketama njegove tvrtke SpaceX, biti moguć već "za sedam godina", a da će karte za let stajati "nekoliko stotina tisuća dolara".

"Bit će teško. Postoji dobra šansa za smrt"

Musk, koji je imao prilično tešku godinu u poslovnom smislu prvenstveno zahvaljujući vlastitim ispadima na društvenim mrežama, naglasio je i da mu je jasno da put na Mars može završiti pogubno.

Na pitanje novinara hoće li Mars postati izlaz za bijeg (s prenapučene Zemlje) za bogate ljude, Musk je žustro odgovorio: "Vjerojatnost da ćete umrijeti na Marsu mnogo je viša nego na Zemlji. Bit će teško. Postoji dobra šansa za smrt jer idete u maloj limenci kroz duboki svemir."

A čak i ako uspijete sletjeti na Mars, morat ćete "neprestano raditi na izgradnji baze", nastavio je Musk. "Neće biti mnogo vremena za razonodu. A čak i nakon što učinite sve to, okoliš će biti vrlo grub. Dakle, postoji dobra šansa da ćete umrijeti. Mislimo da se možemo vratiti, ali nismo sigurni. Onda, zvuči li to kao izlaz za bijeg za bogate ljude?" poentirao je ekscentrični južnoafričko-američki poduzetnik.

"Oglas za odlazak na Mars bio bi kao Shackletonov oglas za odlazak na Antarktiku", dodao je referirajući se na oglas Sir Ernesta Schackletona koji je on navodno objavio prije svoje istraživačke ekspedicije na Južni pol. "Traže se muškarci za opasno putovanje, mala plaća, oštra zima, dugi mjeseci potpunog mraka, neprestana opasnost, siguran povratak upitan, čast i prepoznavanje u slučaju uspjeha", glasi tekst tog oglasa - iako većina povjesničara danas smatra da je oglas lažan.