Elektroprivrerda HZHB je za manje od tri mjeseca ove godine sanirala prošlogodišnji gubitak u poslovanju koji je iznosio oko 70 milijuna KM.

Potvrdio je to za Indikator.ba Ervin Leko, rukovoditelj Sektora za tržište ove elektroprivrede. S dozom opreznosti o tome je govorio i na četvrtom Summitu energetske budućnosti - SET u Trebinju sudjelujući u panelu čiji su se sudionici bavili pitanjem kako se nositi sa visokim cijenama energije u regiji, opskrbom i razvojem tržišta električne energije.

Brzo saniranje gubitka, kako je pojasnio, rezultat je izuzetno povoljne hidrološke situacije na početku ove godine, uspješnog vođenja sustava izvoza električne energije po izuzetno dobrim cijenama.

Stanje u akumulacijama bosanskohercegovačkih elektroprivreda je i u ovom trenutku veoma povoljno, rečeno je na summitu u kontekstu rasprava o tome što smo sve preživjeli (posljedice korone i rata u Ukrajini) i čemu se možemo nadati. Primjetno je da među sudionicima ovog skupa (bilo ih je oko 720) nije bilo pretjerane zabrinutosti ni kada je u pitanju isporuke naftnih derivata i dotok zemnog plina.

Sudeći po tome, može se zaključiti da će opskrba i u idućim mjesecima biti uredno. Pri tome se s posebnom važnošću zagovara jačanje regionalne suradnje odnosno formiranje solidarne zajednice.

Summit energetike u Trebinju pokazao se kao mjesto dobrih vijesti, posebno onih o novim investicijama i budućim projektima. Izaziva veliku pažnju biznismena, stručnjaka, bankara, predstavnika vlasti u BiH i zemljama regiji i medija. Cijeneći njegov značaj i očekivani razvoj u idućim godinama Vlada RS i Trebinje odlučili su da zajednički financiraju izgradnju kongresnog centra SET-a koji bi trebao biti regionalni energetski centar.