Prema izvještaju agencije Energeia i Australske agencije za obnovljivu energiju (ARENA), električni automobili će se za šest godina izjednačiti s uobičajenima automobilima kada je riječ o dometu i brzini punjenja.

Australija zaostaje kada je riječ o prodaji električnih automobila, jer oni danas čine 0,1 % tržišta. Problem ove zemlje je i što ona nije gusto naseljena pa se nameće i problem infrastrukture.

Nije novost da će niže cijene, brže punjenje i široka mreža stanica za punjenje omogućiti električnim automobilima da nadmaše automobile s konvencionalnim motorima, samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi u zemljama širom svijeta.

Prognoze govore da će prodaja električnih automobila polako rasti u sljedećih 10 godina, a potom će se taj rast ubrzati od 2027. godine. To je osnovni scenarij bez dodatne podrške.

Ako vlade uvedu poticaje, prodaja bi mogla biti ubrzana najranije 2021. godine. Plug-in automobili bi do 2030. godine zauzimali 50 % tržišta, a do 2050. bi 90 % cijele flote bili električni automobili, prenosi Klix.ba.

Proizvođači automobila već duže vrijeme najavljuju da će prestati proizvoditi vozila koja koriste samo motore s unutrašnjim sagorijevanjem, tako da je tranzicija na električne automobile neizbježna.