Meksiko, a potom i Nikaragva, prekinuli su diplomatske odnose s Ekvadorom nakon što je policija upala u meksičko veleposlanstvo u Quitu kako bi uhitila bivšeg ekvadorskog potpredsjednika Jorgea Glasa koji se tamo sklonio. Policijsku operaciju u meksičkom diplomatskom predstavništvu oštro su kritizirale ljevičarske vlade u Latinskoj Americi, od Brazila do Venezuele, uključujući Čile.

Predsjednik Hondurasa Xiomara Castro, koji privremeno predsjeda Zajednicom latinoameričkih i karipskih država pozvao je na "hitni" sastanak "trojke" u ponedjeljak. Snimke koje su prenijeli lokalni mediji prikazuju ulazak uniformiranih policajaca u veleposlanstvo na sjeveru glavnog grada Ekvadora, gdje su uhitili Glasa, kojeg traži pravosuđe, a kojemu je Meksiko odobrio azil.

"Kršenje međunarodnog prava"

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je "flagrantno kršenje međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta". "Meksiko objavljuje trenutačni prekid diplomatskih odnosa s Ekvadorom", odmah je napisala ministrica vanjskih poslova Alicia Barcena na X-u. Zatražila je "potrebna jamstva od Ekvadora za izlazak meksičkog (diplomatskog) osoblja", navodi se u priopćenju objavljenom u subotu.

U subotu ujutro meksičko veleposlanstvo je bilo okruženo policijom, a nacionalna zastava je bila uklonjena iz dvorišta zgrade, primijetio je fotograf AFP-a. Nikaragva, koja je izrazila svoju "solidarnost" s Meksikom, slijedila je njegov primjer.

"Suočeni s neuobičajenim postupkom vrijednim osude... donosimo suverenu odluku o prekidu svih diplomatskih odnosa s ekvadorskom vladom", objavila je vlada predsjednika Daniela Ortege u priopćenju.

Brazilska vlada je "najoštrije" osudila policijsku operaciju u meksičkom veleposlanstvu, nazivajući je "jasnim kršenjem" međunarodnih konvencija, a brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izrazio je na X-u "svu svoju solidarnost s predsjednikom i prijateljem Lopezom Obradorom".

"Skandal"

Na snimkama objavljenim u lokalnim medijima vidi se šef meksičke diplomatske misije Roberto Canseco koji viče "to je skandal!" trčeći za vozilima koja su napuštala njegovo veleposlanstvo.  Meksiko je u petak odobrio azil Jorgeu Glasu, koji se od 17. prosinca sklonio u njegovo veleposlanstvo u Quitu. Za Glasom je izdana tjeralica zbog navodne korupcije. Quito je ovu odluku odmah nazvao "ilegalnom".

"Svako veleposlanstvo ima jedinstveni cilj: služiti kao diplomatski prostor u svrhu jačanja odnosa između zemalja", komentiralo je ekvadorsko ministarstvo komunikacija, dodajući da se "nijedan kriminalac ne može smatrati politički progonjenom osobom".

Glas izašao iz zatvora u studenom

Jorge Glas, bivši potpredsjednik između 2013. i 2017. za vrijeme bivšeg socijalističkog predsjednika Rafaela Corree (2007.-2017.), optužen je za pronevjeru javnih sredstava namijenjenih obnovi obalnih gradova nakon razornog potresa 2016. godine.

U drugom slučaju, Glas je u prosincu 2017. osuđen na šest godina zatvora zbog korupcije u golemom skandalu u koji je upleten brazilski građevinski div Odebrecht. Pušten je iz zatvora prošlog u studenom prošle godineg. Bivši predsjednik Rafael Correa, bjegunac osuđen na osam godina zatvora zbog korupcije, napisao je na X-u da "ni u najgorim diktaturama nije povrijeđeno veleposlanstvo jedne zemlje".