Na stadionu Al Bayt u gradu Al Khor odigrana je prva utakmica Svjetskog prvenstva, a prve bodove osvojio je Ekvador koji je s 2:0 pobijedio domaćina Katar, piše Gol.hr.

Valencia obilježio susret

Po prvi put u povijesti se dogodilo da je domaćin prvenstva izgubio utakmicu na otvaranju, a prvo ime Ekvadora bio je Enner Valencia koji je postigao oba gola za pobjednički sastav. U 16. minuti je pogodio s bijele točke, a u 31. lijepo glavom za 2:0.

Već u trećoj minuti susreta Ekvador je poveo pogotkom Valencije nakon što je nekoliko puta grdno pogriješio katarski vratar Al Sheeb, a cijela domaća obrana djelovala konfuzno. No, nakon određenog vremena i provjere VAR-a pogodak je poništen zbog zaleđa.

Vrlo brzo je bila primjetna prilična razlika u kvaliteti Katra i Ekvadora pa je tako južno-američka reprezentacija napadala u valovima, a Katar je posebnu boljku pokazivao u igri nakon prekida, ali i u bilo kojem drugom segmentu igre. I nije dugo trebalo Ekvadoru za novo vodstvo. Katarski vratar je srušio Valenciju u svom šesnaestercu, a isti igrač je mirno izveo jedanaesterac za 1:0 svoje reprezentacije.

Ništa Katar nije mogao, a povećanje vodstva dogodilo se u 31. minuti. Angelo Preciado je ubacio, a sjajno je loptu glavom zahvatio Valencia i zabio svoj drugi gol za 2:0 Ekvadora.

Domaća reprezentacija imala je samo jednu pravu šansu u prvom dijelu, a u smiraju prvih 45 minuta Almoez Ali je loše reagirao u skoku te nije ugrozio suparnička vrata.

Pobjeda Južnoamerikanaca

U nastavku ogleda Ekvador je držao loptu, kontrolirao ritam i imao prvu pravu šansu, ali je u 55. minuti udarac Ibarre lako zaustavio Al Sheeb.

U posljednjih dvadesetak minuta Ekvador je dodatno spustio gas, ali ni to Katar nije iskoristio za nešto konkretno. U 75. je iz dalje pokušao Akram Afif, ali je bio daleko od pogođenog cilja. Zadovoljni s dva gola prednosti Ekvadorci su kroz cijelo drugo poluvrijeme igrali u mnogo laganijem ritmu, nisu stiskali ne bi li postigli i treći pogodak, dok je domaćin najbolju šansu čekao sve do 86. minute.

Tada je Muntari vrlo dobro pucao s ruba šesnaesterca, ali mreža Ekvadora se nije zatresla te je sve završeno pobjedom Južnoamerikanaca od 2:0.

Sporni gol

Već je u trećoj minuti pao prvi pogodak na susretu, ali javila se VAR soba i poništila pogodak Enneru Valenciji. Mnogi su se zapitali zašto je dosuđeno zaleđe nakon VAR provjere.

Na poluvremenu utakmice HRT-ov stručni suradnik Mario Strahonja prokomentirao je sporni trenutak.

''U trenutku prvog skoka igrač koji se nalazi bliže pomoćnom sucu nalazi se u poziciji zaleđa, odnosno on je bio iza linije pretposljednjeg igrača. Trenutak kada je igrač broj 11 igrao glavom, tada je bilo zaleđe, on je iskoristio poziciju zaleđa, njegova noga je bila u zaleđu, vratio se nazad i nakon jedne sekunde odigrao loptu glavom'', rekao je Strahonja.

Pohvalio je ulogu VAR sobe, ali istaknuo da se radi zaista o delikatnoj situaciji.

''Apsolutno ispravna odluka sudaca, doista zahtjevna situacija. Pomoćni sudac nije mogao riješiti ovu situaciju sam, već pomoću VAR tehnologije'', zaključio je Strahonja.