Australiju je nakon božićnih praznika pogodio toplinski val. Val koji se širi zemljom donosi sa sobom gotovo rekordno visoke temperature.

Naime, kako javlja Guardian na zapadu Australije jutros su prognozirane temperature od 49°C, a osim toga proglašena je opasnost od požara. Usto, vrijeme je proglašeno opasnim po zdravlje, a izdana su i brojna upozorenja vezana za kvalitetu zraka širom zemlje.

Očekuje se kako će ekstremne temperature potrajati do Nove Godine.

Temperature se penju do 49°C

U utorak ujutro je meteorološka služba Australije prognozirala kako će temperature doseći 49°C Za Marble Bar, Pannawonica te Pilbara regije na zapadu zemlje.

U međuvremenu, Nacionalni ured za meteorologiju izvijestio je kako je u Marble Baru izmjereno 49,1°C. Kako javljaju australski mediji to je u Marble Baru najviša temperatura zabilježena otkako su 1895. godine počela mjerenja.

Ujedno, to je i samo 1,6°C  ispod najviše temperature ikad zabilježene u toj zemlji, koja iznosi 50,7°C, a koja je izmjerena 1960. godine na zračnoj luci Oodnadatta na jugu Australije.

Meteorološke službe poručuju kako se toplinski val proteže kroz zapadnu i južnu Australiju, državu Victoriju te Novi Južni Wales kao i kroz dijelove središnjeg Queenslanda. Izvijestili su i kako su temperature na jugu zemlje 10 do 14°C više od prosjeka.
 
Za Adelaide se tako predviđa temperatura od 41°C, a za Port Augusta 46°C kao i za Coober Pedy. Toplinski val za sada nije pogodio Sydney, javlja Guardian, budući da se tamo očekuju temperature od 29°C, dok se za vikend predviđaju temperature od 32 do 34°C.

Loša kvaliteta zraka

U ponedjeljak je pak udruga vatrogasaca Woodend Countryja objavila video koji pokazuje kako se stanovnici Victorije rashlađuju pri visokim temperaturama.

Izdano je i upozorenje zbog loše kvalitete zraka za Sydney budući da se razine ozona povećavaju pri ekstremnim vrućinama. Budući da ozon iritira pluća ljudima koji boluju od astme savjetuje se da se posebno pripaze.

Jaka do ekstremna opasnost od požara proglašena je u velikim dijelovima zapadne Australije, južne Australije i Victorije.

Prema posljednjim prognozama Australskih meteoroloških službi, toplinskom valu se ne nazire kraj.

Siječanj je najtopliji mjesec u Australiji

CNN javlja kako su neke države u Australiji već četvrti dan za redom pod temperaturama koje prelaze 40°C. Osim toga, meteorolog CNN-a, Brandon Miller, dodao je kako je Australiji nedavno izdala upozorenje u kojem su izvijestili da se formiraju uvjeti za nastanak EL Nina.

"El Nino kojeg karakterizira zatopljenje tropskih voda u oceanu, donosi toplije i suše uvjete u velikom dijelu Australije, posebno na jugoistoku", poručio je.

Siječanj je obično najtopliji mjesec u Australiji pa stoga mnogi strahuju kako je ovaj toplinski val samo uvod u nove ekstremne vremenske uvjete u početku 2019. godine.