Ulica Milana Rešetara u Zagrebu spaja se sa Zagrebačkom avenijom. Na kućnoj adresi 36/4 bio je prijavljen Ahmed Zuhair Handala iz Saudijske Arabije. Njemu su vlasti Hrvatske izdale osobnu iskaznicu u prosincu 1994., a istjecala je tri godine kasnije. Sve to radilo se u sklopu potpore ‘humanitarnim djelatnicima’, brojnim muslimanskim ‘misionarima’ koji su dolazili pod krinkom u BiH za vrijeme rata i kojima se debelo progledavalo kroz prste već tada za iznimno sumnjive poslove.

Uhićen u RH, izručen BiH

Njegov pravi identitet bio je Ahmad Zayid Salim Al Zuhayri te se, prema posljednjim javno dostupnim informacijama, a objavio ih je portal Wikileaks, nalazi u američkom logoru u Guantanamu namijenjenom za najokorjelije teroriste. 

To posve ruši teze većeg dijela medija i javnosti kako je ovaj mozak operacije terorističkog napada koji je počinjen prije 23 godine u središtu Mostara još uvijek u bijegu. Al Zuhayrija hrvatske su vlasti uhitile sredinom 1997. godine jer je, umjesto humanitarne pomoći, prenosio oružje te su ga deportirali u BiH.

Nedugo nakon toga izveo je atentat autobombom u Mostaru. Prema dokumentu koji potpisuje admiral David M. Thomas Jr., zapovjednik zapovjedništva američke mornarice u Guantanamo bayu, a otkriva Wikileaks, ali i fotografiji na kojoj se on nalazi u narančastome zatvoreničkom odijelu i izgleda bitno drukčije od onih koje se vrte u javnosti s hrvatske osobne iskaznice, ističe se kako je sudjelovao u ubojstvu američkog državljanina u BiH, terorističkom napadu autobombom u Mostaru te napadu na američki razarač USS Cole kod Jemena. 

“Pritvorenik je pomagao u planiranju napada na USS COLE i povezan je s operativcem u neuspjelom napadu na američke snage u Jemenu. Procjenjuje se da je uhićenik prošao naprednu militantnu obuku u više obučnih kampova povezanih s Al-Qaidom i sudjelovao u neprijateljstvima protiv američkih i koalicijskih snaga. Pritvorenik je povezan s nabavom, korištenjem i distribucijom lažnih dokumenata za ekstremiste”, navodi se u izvješću koje se procurilo u javnost. 

Smatra ga se odgovornim za ubojstvo američkog mirovnog djelatnika pri UN-u Williama Jeffersona iz studenog 1995. godine.

Pištolj dokaz

Nakon racije koja je provedena na njegovoj adresi u BiH pronađeni su dokazi uključujući ručni sat, kao i walkman koji je pripadao Jeffersonu.

Njegov suradnik imao je pištolj kojim je Amerikanac tri puta upucan u glavu. Ovaj bivši pripadnik i Armije BiH isplanirao je i izveo napad autobombom zajedno s Ali Ahmed Ali Hamadom i Nabil Ali al-Hilahom. Istoga dana prevezli su eksplozivnu napravu iz Željeznog Polja kod Zenice u Mostar gdje su je aktivirali. 

Ovi mudžahedini tada su postavili takvu napravu koja je uključivala 15 protutenkovskih mina, 450 grama TNT kocki, 20 protupješačkih mina i 15 kilograma eksploziva. Rezultat je bio više desetaka lakše i teže ozlijeđenih, oštećenih više stotina stanova i automobila, piše Večernji list BiH.