Rano jutros u Kijevu su odjeknule eksplozije. Dvadesetak minuta ranije u gradu i regiji oglasile su se sirene za zračnu opasnost, rekla su dva svjedoka za Reuters.

Oleksij Kuleba, guverner kijevske regije, rekao je da sustavi protuzračne obrane rade. Ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko kaže da su se čule tri eksplozije.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je pogođen središnji gradski okrug Ševčenkivski.

"Hitne službe su na terenu", objavio je Kličko na Telegramu.

Dvije zgrade gradske javne uprave oštećene su "krhotinama drona", objavila je kijevska gradska uprava.

Kličko: Oborili smo 10 iranskih dronova

Ukrajina je jutros oborila 10 iranskih dronova, rekao je gradonačelnik Kijeva. Kaže da su sustavi protuzračne obrane pogodili dronove Šahed u ranim jutarnjim satima.

"U Kijevskoj regiji i iznad glavnog grada snage protuzračne obrane oborile su ukupno 10 dronova Šahed", napisao je na Telegramu.

Šef Kijevske regije Oleksij Kuleba upozorio je da zračna opasnost nije prošla.

"Opasnost i dalje traje. Ostanite u skloništima", napisao je Kuleba. "Rusija nastavlja energetski teror. Ali svakim danom smo sve jači", dodao je.

Vitalij Bunečko, načelnik Žitomira, regije koja se nalazi pored Kijeva, upozorio je da bi moglo doći do novog vala napada dronovima. Savjetovao je ljudima da ostanu u skloništima.

SAD šalje moćni raketni obrambeni sustav

Podsjetimo, sinoć je objavljeno da SAD finalizira planove o slanju raketnog obrambenog sustava Patriot Ukrajini. Konačna odluka mogla bi biti najavljena već ovog tjedna, potvrdilo je sinoć više američkih dužnosnika.

Plan o slanju Patriota Ukrajini još čeka odobrenje američkog ministra obrane Lloyda Austina, a potom ide na potpis američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Očekuje se da će obojica odobriti slanje, rekla su tri američka dužnosnika za CNN.

Kad plan bude odobren, rakete tipa Patriot trebale bi biti vrlo brzo poslane Ukrajini, a Ukrajinci će biti obučeni za njihovo korištenje u bazi američke vojske u Grafenwoehru u Njemačkoj, rekli su dužnosnici.

Obrambeni sustav Patriot smatra se jednim od najboljih obrambenih sustava dalekometnim raketama od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila. Radi se o sustavu koji bi mogao srušiti ruske rakete i avione daleko od meta koje Rusi pokušavaju pogoditi u Ukrajini, navodi CNN.