Jake eksplozije čule su se tijekom noći u dijelovima jugozapadne Rusije i na okupiranom Krimu. Ruski dužnosnici kažu da je pogranični grad Belgorod, gdje je u subotu ubijeno 25 ljudi, ponovo napadnut, kao i Sevastopolj na Krimu, gdje je oboren ukrajinski projektil.

Posljednjih dana intenzivirao se zračni rat između Rusije i Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je Rusija lansirala oko 300 projektila i 200 dronova u pet dana. Rusija je pokrenula dosad najveći zračni udar od početka rata krajem prošlog tjedna, ubivši više od 40 ljudi. Ukrajinske snage odgovorile su napadom na Belgorod u kojem je također ozlijeđeno više od 100 ljudi.

Rusi: U Krimu oboren projektil nad lukom

Nove eksplozije zabilježene su u Belgorodu tijekom noći na srijedu, a guverner regije rekao je da je nekoliko dronova uništeno. U Sevastopolju, najvećem gradu na ukrajinskom poluotoku Krimu pod ruskom okupacijom, oboren je projektil iznad luke, objavio je na Telegramu proruski guverner Mihail Razvožajev. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

U utorak su ruski projektili pogodili najveće ukrajinske gradove, uključujući Harkiv i Kijev, ubivši najmanje pet ljudi i ranivši desetke, rekli su lokalni dužnosnici. Zabilježeno je i da je jedna osoba ubijena u ukrajinskom napadu na Belgorod.

Ti su napadi uslijedili nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao pojačati udare kao odgovor na nedavne napade Ukrajine.

Što kažu Ukrajinci?

U svom noćnom obraćanju u utorak, Volodimir Zelenski je rekao da je Rusija tog dana ispalila "gotovo stotinu projektila različitih tipova". Njih je, rekao je, "neprijatelj posebno odabrao kako bi uzrokovao što veću štetu".

Govoreći kasnije za BBC, ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova rekla je da nedavno rusko bombardiranje "nije nešto što je bilo iznenađenje" - ali da je Ukrajini za pobjedu u ratu potrebno više oružja za odgovor i "jasna poruka Rusiji da prestane".