Dvije podvodne eksplozije "vjerojatno izazvane detonacijama" zabilježene su u blizini mjesta istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i dogodile su se nedugo prije uočavanja istjecanja, objavio je u utorak Švedski seizmografski institut.

Prva "velika emisija energije" magnitude 1,9 zabilježena je noću s nedjelje na ponedjeljak u 02.03 po mjesnom vremenu jugoistočno od danskog otoka Bornholma, a druga magnitude 2,3 u 19.04 u ponedjeljak navečer na sjeveroistoku otoka, rekao je za agenciju AFP Peter Schmidt iz Švedske nacionalne seizmografske mreže.

"Tumačimo da su eksplozije najvjerojatnije izazvane nekim oblikom detonacije", rekao je.

Neovisni norveški seizmografski institut (Norsar) potvrdio je "manju eksploziju" u ponedjeljak rano ujutro te drugu, "snažniju", u ponedjeljak navečer.

Vjeruje da su bile namjerne.

"To je velika eksplozija. Teško se oteti dojmu da je to učinio netko tko je znao što radi", rekla je za AFP ravnateljica Norsara Anne Strømmen Lycke.

"S oslobađanjem tako velike energije, ne može biti drugo nego eksplozija koja je to izazvala", rekao je Schmidt.

Udari su bili "tako iznenadni", kaže seizmolog sa švedskog sveučilišta u Uppsali.
 


Tri velika istjecanja identificirana u ponedjeljak u vodama danskog otoka Bornholm vidljiva su na površini u pjenušanju mora u promjeru od 200 metara do 1 km.