Ljudima na Krimu rečeno je da ne koriste most koji povezuje okupirani poluotok s Rusijom nakon nečeg što su dužnosnici nazvali "izvanrednom situacijom". Ne kažu da se radi o napadu, ali nepotvrđena izvješća kažu da su rano jutros mještani čuli eksplozije.

Krimski most otvoren je 2018. godine te spaja Rusiju i Krim - ukrajinski teritorij koji od 2014. godine drže ruske snage. U listopadu prošle godine djelomično je zatvoren nakon velike eksplozije. Most - koji je važna opskrbna ruta - u potpunosti se otvorio u veljači.

Sergej Aksjonov, šef ruske administracije na Krimu, rekao je: "Promet je zaustavljen na Krimskom mostu. Došlo je do izvanredne situacije na 145. stupu mosta. U tijeku je rad policije i svih dežurnih službi. Poduzimaju se potrebne mjere."

"S obzirom na trenutnu situaciju, molim stanovnike i goste poluotoka da se suzdrže od putovanja preko Krimskog mosta i, iz sigurnosnih razloga, odaberu alternativnu kopnenu rutu", poručio je.

Most je pogođen dva puta, ima mrtvih i ranjenih

Krimski most pogođen je dva puta u noći s nedjelje na ponedjeljak, objavili su ruski vojni blogeri. Dva udara izvedena su na mostu oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu te je dio strukture oštećen, objavio je ruski provagnerovski Telegram kanal Grey Zone. Eksplozije su se čule oko 3:04 i 3:20 po lokalnom vremenu, objavili su Grey Zone i krimski bloger TalipoV Online Z na Telegramu.

Guverner ruske regije Krasnodar Venjami Kondratijev rekao je na Telegramu da je formiran krizni centar za koordinaciju hitnih službi i spašavanje onih koji su zaglavljeni u prometu na prilazima mostu.

Ruski medij Baza javlja kako je u napadu najmanje dvije ljudi poginulo, a jedna osoba je ranjena.