Stižu nova poskupljenja, objavio je RTL u prilogu emisije Hrvatska danas. To u težu poziciju stavlja sve, pogotovo umirovljenike. Njih, doduše, čeka povećanje mirovine, ali neveliko. Za prosječnu mirovinu ono će iznositi 167 kuna.

"Na tržnicu dolaze pred kraj, u trgovine idu da imaju prospekte s akcijama. Kultura, to više ne možemo ni reći da idu, ljetovanje nikako, osim onih koji imaju djecu ili nekoga na moru. Odriču se svega, a što se tiče hrane, vjerujem da su i do toga došli i da si ne mogu priuštiti puno toga što su prije šest mjeseci mogli", kazala je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika.

RTL kaže, pozivajući se na svoje izvore, da stižu nova poskupljenja. Tako bi od prvog listopada računi za struju trebali narasti za 30 posto. U začarani krug poskupljenja zbog rasta cijena struje ulazi i poskupljenje vode za 50 posto. Izračuni za plin pokazuju još drastičniji skok, za čak 76 posto. Šest hrvatskih gradova grije se na toplanu, a neslužbeno se govori da bi i ona mogla poskupjeti za 50 posto.

Vlada priprema neke mjere koje bi, smatraju, trebale pomoći građanima.

"Jasno da mi sad intenzivno radimo na tome na koji način pomoći gospodarstvu, građanima i ostalima da se taj cjenovni udar ne dogodi. Jasno vam je da je cijena električne energije koju hrvatski građani plaćaju ustvari 570 eura mW. Neka svaki građanin pogleda burzu, prešli smo magičnu brojku, već udaramo i u 600", kazao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.