Egipćani će odbaciti bio kakvo prisilno raseljavanje Palestinaca na Sinaj, rekao je egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi i dodao da bi takav potez pretvorio poluotok u bazu za napade na Izrael. Pojas Gaze zapravo je pod izraelskom kontrolom i Palestinci mogu biti preseljeni u izraelsku pustinju Negev sve dok se Izrael ne riješi militanata, rekao je Sisi danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Egipatski predsjednik: Ne prihvaćamo prisilno seljenje civila

Na granici između egipatskog poluotoka Sinaj i Pojasa Gaze jedini je granični prijelaz u Gazu koji nije pod kontrolom Izraela. Izrael je pozvao milijun od 2.3 milijuna stanovnika malene enklave Gaze da se presele sa sjevera na jug prema Egiptu dok on završi operaciju uništenja Hamsa, palestinskog islamističkog pokreta Hamas koji je neviđenim napadima na Izrael 7. listopada počeo novi rat s Izraelom.

"U Gazi se sada odvija pokušaj prisilnog seljenja civila koji bi trebali postati izbjeglice i emigrirati u Egipat, a mi to nećemo prihvatiti. Egipat odbacuje bilo kakav pokušaj da se palestinsko pitanje riješi vojnim sredstvima ili prisilnim iseljenjem Palestinaca s njihove zemlje, a što bi bilo na teret drugih zemalja u regiji", rekao je Sisi.

Jednako upozorenje izrekao je jordanski kralj Abdulah II., također nakon sastanka s njemačkim kancelarom u Berlinu naglasivši da neće biti novih izbjeglica u Jordanu, niti u Egiptu i da je to crvena crta koja se ne smije prijeti. Egipatski narod izaći će na ulice i milijuni će prosvjedovati protiv preseljenja stanovnika Gaze na Sinaj, dodao je Sisi.

I Izraelci i Palestinci odbacuju odgovornost

Napad na bolnicu u Pojasu Gaze sinoć je usmrtio stotine Palestinaca te izazvao novu provalu gnjeva diljem Bliskog istoka uoči današnjeg dolaska američkog predsjednika Joea Bidena u Izrael u očajničkom pokušaju da posreduje u postizanju mira.

Biden je trebao sudjelovati na četverostranom sastanku s arapskim i palestinskim čelnicima u Jordanu, no oni su summit otkazali nakon napada na bolnicu. Izrael odbacuje odgovornost za napad i tvrdi da je bolnicu pogodila pogrešno ispaljena raketa palestinskog pokreta Islamski džihad, no i taj pokret odbacuje krivnju.