Svećenik iz Španjolske prva je osoba zaražena ebolom koja je iz Liberije prevezena vojnim avionom natrag u Europu na liječenje.

Miguela Pajaresa (75) jutros su žurno smjestili u karantenu u madridsku bolnicu nakon što je testiranje pokazalo da je zaražen ubojitim virusom.

Svećenik Pajares, koji je liječio oboljele pacijente u bolnici u Liberiji, u Španjolsku je doletio u pratnji časne sestre. Nju su također zadržali u karanteni na izoliranom odjelu bolnice Carlos III iako nije zaražena.

U dijelu zgrade u kojem nema drugih pacijenata nalazi se 12 članova medicinskog osoblja koje radi u tri smjene.

Lokalni mediji javljaju kako se svećenikovo stanje preko noći pogoršalo te da je bio vrlo slab i kako nije mogao hodati bez pomoći.

Šef bolnice Rafael Perez-Santamarina kazao je pak kako su prvotni pregledi pokazali kako je pacijentovo stanje stabilno i kako ne krvari što bi bio znak napredne faze bolesti.

Svećenikov brat Emilio rekao je kako je 'zabrinut, no sretan' zbog transfera.

Miguel Pajares radio je kao misionar u Africi gotovo 50 godina i imao je u planu vratiti se u Španjolsku u rujnu.

Istodobno, mrtva tijela na ulicama Liberije postaju uobičajen prizor. Žrtve ebole njihove prestravljene obitelji ostavljaju uz seoske ceste u očajnom pokušaju da izbjegnu zarazu, ali i karantenu.

Prošlog je tjedna, naime, liberijska vlada objavila da će poduzeti stroge mjere kako bi se širenje zaraze spriječilo - uključujući zatvaranje škola, uvođenje karantena u domovima oboljelih, te praćenje njihovih rođaka i prijatelja. U ponedjeljak su preko radijske postaje objavili kako se žrtve ebole obavezno moraju kremirati, pošto postoji opasnost zaraze dodirivanjem tijela umrlih, što je običaj u Liberiji.

- Izlažu se riziku da budu zaraženi. Molimo ih da ostave tijela u svojim kućama i mi ćemo ih pokupiti - kazao je ministar informacija, Lewis Brown.

Smrtonosni virus dosad je uzeo gotovo 900 života diljem zapadne Afrike.
 


jutarnji.hr