U suradnji s nizozemskom kompanijom Adyen, eBay će u narednim mjesecima i godinama polako početi preuzimati posredničke usluge u naplati proizvoda i usluga na svojoj internetskoj trgovini. Tim će potezom kao primarni servis za plaćanje eBay nuditi vlastito rješenje, umjesto PayPala koji je na tom mjestu figurirao posljednjih 15 godina.

Jučer najavljeni prelazak na Aydenovo rješenje za digitalna plaćanja potrajat će najmanje do 2020. godine, kada ističe trenutačno važeći ugovor eBaya i PayPala. Nakon što se Aydenov sustav u potpunosti integrira u eBay tržnicu plaćanja će biti moguće obaviti bez napuštanja te stranice, piše Bug.hr.

Naravno, kupcima će i nakon 2020. godine PayPal biti ponuđen kao mogući način plaćanja, no njegova će uloga biti sporedna. Ayden, naime, nudi više od 200 načina plaćanja u preko 150 svjetskih valuta, što će značajno olakšati kupovinu na brojnim manjim tržištima. PayPal će na ovaj ili onaj način svoje usluge eBayu nastaviti nuditi najmanje do srpnja 2023. godine. Nakon objave ovih vijesti cijena njihove dionice je ipak potonula za preko 12%.

PAYPAL

PayPal je osnovan 1998. godine kao sigurnosna kompanija Confinity, a digitalnim se plaćanjima počeo baviti nakon spajanja s kompanijom X.com Elona Muska. Nedugo potom eBay je kupio PayPal, plativši za njega danas smiješnih 1,5 milijardi dolara u srpnju 2002. godine, čime je Elon Musk postao multimilijunaš. Narednih 13 godina PayPal je bio podružnica eBaya, da bi se u srpnju 2015. na zahtjev investitora Carla Icahna izdvojio kao zasebna kompanija čije su dionice izlistane na burzi. Godišnji prihodi PayPala iznose oko 9 milijardi dolara, a zapošljavaju 12.600 ljudi u cijelom svijetu.

AYDEN

Ayden je privatna kompanija osnovana 2006. godine u Amsterdamu. Specijalizirana je za elektroničke sustave plaćanja putem svih vrsta kreditnih i debitnih kartica, kao i bankovnih transfera. Trenutačno zapošljava oko 600 zaposlenika u svojim podružnicama u ukupno 13 zemalja svijeta. Prihodi su im na razini oko 700 milijuna dolara na godinu, a posljednjih godina bilježe strelovit porast prihoda i dobiti. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/sci-tech/internet/ebay-napusta-paypal-kao-primarni-servis-za-placanje/226001