IS će "raznijeti Bijelu kuću, Big Ben i Eiffelov toranj," poručio je službeni glasnogovornik samoprozvanog kalifata u audio poruci objavljenoj u četvrtak.

U prvom obraćanju nakon dvomjesečne stanke, Abu Muhammad al-Adnani je prihvatio ponudu Boko Harama da se priključi IS-u i nabrojao gradove "koje želimo" među kojima su Pariz, Rim, Jeruzalem i Kabul.

Audio zapis u trajanju od 28 minuta je prevela obavještajna grupa SITE uz napomenu da je riječ o pokušaju da se podigne moral džihadista i zastraši međunarodna publika nakon niza poraza koje IS trpi u Iraku, piše National Post.

'Svi muslimani, trebate se vratiti u svoju državu jer vas pozivamo na mobilizaciju za džihad. Pozivamo vas da imigrirate za džihad i da imigrirate svojoj braći na zapadu Afrike', rekao je Abu Muhammad al-Adnani.

Inače, španjolska policija uhitila je u petak u zoru osam mogućih islamskih militanata koji su navodno planirali napade u Španjolskoj i novačili borce za odlazak u Siriju i Irak, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi N1.

Policija sada traži njihovu imovinu oko Barcelone i Girone na sjeveroistoku Španjolske i oko Ciudad Reala i Avile u središnjem dijelu, kaže ministarstvo.

Španjolska vlada udarila je na aktivnosti islamskih militanata u zemlji nakon napada na francuski satirički časopis Charlie Hebdo u Parizu u siječnju.

Osim ovih uhićenja, španjolska je policija uhitila ranije ove godine 21 osobu povezanu s džihadističkim aktivnostima. To je gotovo polovica broja islamista uhićenih tijekom cijele prošle godine.

prvi.tv