U Raqqi, "glavnom gradu" skupine Islamska država u Siriji, u tri dana napada francuskih i ruskih zrakoplova poginula su 33 džihadista, a deseci su ranjeni, objavio je u srijedu AFP, pozivajući se na podatke Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Donedavno nezamisliva suradnja Francuza i Rusa, čija se vizija sudbine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada dijametralno razlikuje, posljedica je krvavih napada na Pariz i rušenja ruskog putničkog zrakoplova iznad Sinaja, događaja za koje je odgovornost preuzeo IS.

U francuskim i ruskim zračnim napadima na skladišta oružja, vojarne i kontrolne točke u Raqqi i okolici u protekla 72 sata "ubijena su 33 pripadnika IS-a, a deseci su ranjeni", izjavio je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a, koji razmjerno mali broj poginulih tumači činjenicom da su se džihadisti pripremili na napade i sklonili na sigurno pa su na otvorenom ostali samo stražari koji paze na skladišta streljiva i druge objekte.

Rahman je također rekao da su obitelji mnogih stranih džihadista napustile Raqqu i krenule prema Mosulu, "glavnom gradu" IS-a u Iraku, koji procjenjuju "sigurnijim".

Inače, Mosul je već mjesecima jedna od glavnih meta žestokih američkih udara na Islamsku državu tako da je upitno koliko je za džihadiste taj grad siguran, makar moglo bi se pokazati da je u ovom trenutku kudikamo sigurniji od Raqqe, na koju se namjerilo nekoliko vojski. U slučaju pada Raqqe, Mosul bi zasigurno postao novom prijestolnicom samozvanog kalifata.