U Iraku se provodi nezamislivo nasilje prema civilima, stoji u najnovijem izvješću UN-a objavljenom u utorak, gdje se kaže da Islamska država (IS) trenutno drži oko 3500 ljudi, uglavnom žena i djece, kao robove u toj zemlji.

Džihadistička skupina koja ujedno kontrolira velike dijelove obližnje Sirije počinila je zlodjela koja se "u nekim instancama mogu okarakterizirati kao ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid", piše u novom izvješću.

UN-ova misija za pomoć Iraku i Ured za ljudska prava procijenili su da "IS trenutno u ropstvu drži 3500 osoba", stoji u njemu.

"Većinom se radi o ženama i djeci Jezidima, ali ima ih i iz drugih manjinskih etničkih i vjerskih zajednica", piše u zajedničkom izvješću objavljenom u Ženevi.

U izvješću se detaljno opisuje na koji su način vršene egzekucije, pa se spominju ubojstva iz vatrenog oružja, odsjecanja glava, gaženje buldožerima, spaljivanje živih ljudi te bacanja s krovova zgrada, prenosi Hina.

UN, kaže se u izvješću, ima informacije o ubojstvima djece vojnika kao i onu po kojoj je između 800 i 900 djece u Mosulu oteto za vojnu i vjersku obuku.

"Čak i užasne brojke žrtava ne uspijevaju zapravo odraziti do koje mjere civili užasno trpe u Iraku", rekao je u izvješću šef za ljudska prava UN-a Zeid Rad al Husein. Pritom se uopće, kaže on, ne zna broj onih koji su umrli od gladi, žeđi ili nedostatka liječničke skrbi.

Izvješće ogoljuje užas od kojeg iračke izbjeglice pokušavaju pobjeći, a temelji se na razgovorima s izbjeglicama i izravnim svjedočenjima preživjelih žrtava terora.

Najmanje 18.800 civila ubijeno je između 1. siječnja 2014. i 31. listopada 2015., a oko 3,2, milijuna je raseljeno unutar zemlje u istom razdoblju, dodaje se u UN-ovu izvješću. (prvi.tv)