Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zahtjeva od Ministarstva obrane da se utvrdi odgovornost i sankcioniraju oni koji su doveli do propusta u nabavci konzerviranih obroka s junećim mesom, a koji sadrže svinjski protein.

Inače, Ministarstvo obrane BiH jučer je priopćilo da je internom istragom utvrđeno da su “dva dobavljača s kojima je Ministarstvo obrane BiH sklopilo ugovore o opskrbi konzerviranih obroka s junećim mesom, te pite s mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklariranih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina.”

Navedeno je da je ova isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima i da su predmetni artikli distribuirani i pripadnicima Oružanih snaga BiH muslimanima, čime su prekršene odredbe Pravilnika o ishrani u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

''Zahtijevam od Vas da se hitno utvrdi odgovornost svih sudionika ovog nedopustivog propusta i da se odgovorni najoštrije sankcioniraju. Tražim da se preispitaju sve procedure za nabavku hrane za pripadnike Oružanih snaga BiH i poduzmu sve neophodne mjere kako se ovakvi propusti u procesu nabavke prehrambenih artikala više nikada ne bi ponovili. Zahtijevam da me službeno izvijestite o svim poduzetim aktivnostima i izrečenim sankcijama prema odgovornim sosobama '', napisao je Džaferović u pismu.