Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za N1 je govorio o odnosima Bosne i Hercegovine sa susjedima, Predsjedništvu BiH, te navodima da bi SNSD-ov predstavnik mogao biti potpredsjednik Federacije BiH.

Govoreći o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i pretpostavkama da će SNSD-ov čovjek biti jedan od potpredsjednika Federacije BiH, ili ministar u Vladi tog entiteta, Džaferović je kazao “gospodinu Dodiku i SNSD-u je jasno kazano da to nije opcija”:

“Njegova stranka ne može sudjelovati u Vladi Federacije zato što SDA ne sudjeluje u vladi Republike Srpske. Mjesto potpredsjednika Federacije je ozbiljna stvar, on ima ingerencije da su istovremeno s predsjednikom šefovi izvršne vlasti i to nije uspoređujuće s funkcijom potpredsjednika entiteta Republika Srpska. Predlažem da, ukoliko Milorad Dodik želi, damo ingerencije potpredsjednicima Republike Srpske one koje imaju potpredsjednici Federacije. Do tada mislim da je apsolutno neprihvatljivo.”

Govorio je o situaciji u Predsjedništvu BiH:

“Dvojica su potpuno opredjeljeni da štite interese BiH, da brane BiH, jedan očigledno nije potpuno opredijeljen nego ima i druge agende. Bilo bi potpuno drugačije da je gospodin Čović umjesto Komšića. Ja bih u toj situaciji bio stalno preglasavan.”

Džaferović je komentirao i odnos Bosne i Hercegovine sa susjedima Hrvatskom i Srbijom, kao i odnosu šefova tih država prema BiH:

“Očekujem da poboljšamo bilateralne odnose između BiH i Hrvatske, sad su na razini koji nije zadovoljavajući. Gospodin Milanović mora poštovati izbor građana BiH, Ustav BiH, Bosnu i Hercegovinu, isto kao što BiH poštuje Hrvatsku, kazao je Džaferović poručujući neizravno novom predsjedniku Hrvatske da zanemari kršenje ustavnih prava svojih sunarodnjaka u BiH, nametanjem Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prenosi HMS.

-Trebamo rješavati otvorena pitanja, puno ih je. Što se BiH tiče ovo je ponuda, želimo dobre odnose, da rješavamo otvorena pitanja na principu međusobnog uvažavanja, poštivanja, reciprociteta. Ovo je naša ponuda, mi ćemo čuvati svoje dostojanstvo i štiti interese BiH, dodao je

O odnosu BiH i Srbije, Džaferović je govorio kroz primjer u kojem srpski mediji prenose da se on sastajao s iranskim generalom Rouhaniem. Istaknuo je da je u pitanju laž koja ima za cilj – pokvariti odnose Bosne i Hercegovine sa zapadom.