''Ne možemo mi prihvatiti ništa što će ovu zemlju voditi u dodatne etničke podjele. Ne možemo prihvatiti ništa što će potvrđivati diskriminaciju koju danas imamo. Ne možemo prihvatiti ništa što je suprotno odlukama Europskog suda za ljudska prava, a zahtjevi HDZ-a idu upravo na ovom tragu i to mi, naravno, ne možemo prihvatiti'', rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinarima u Sarajevu.

Uvjeren u neuspjeh

Dodao je da će se formirati interresorna radna grupa u Parlamentu BiH i ''neka tamo sjednu svi politički akteri, a ne samo SDA i HDZ, i neka se traži rješenje''.

Podsjećamo, i čelnik SDA Bakir Izetbegović rekao je kako od dogovora s HDZ-om BiH neće biti ništa.

"Uvjeren sam da ovo sa mnom i sa Čovićem ne može uspjeti", kazao je Izetbegović, gostujući nedavno na Federalnoj televiziji rekavši kako su pregovori o promjenama Izbornog zakona BiH blokirani i do sada nisu dali nikakve rezultate.

Izetbegović je rekao kako on i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović taj problem neće moći sami riješiti.

Lideri SDA i HDZ BiH u lipnju prošle godine su potpisali sporazum o novim izbornim pravilima za Mostar kojim su se istodobno obvezali na međustranačke pregovore čiji je cilj promijeniti izborni zakon BiH kako bi se provelo pet presuda Europskog suda za ljudska prava te presuda Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić".

''Mi nećemo…''

Presude Europskog suda obvezale su BiH eliminirati odredbe izbornog zakone koje građane diskriminiraju temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta a presuda u slučaju "Ljubić" odnosi se na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH kako bi on održavao autentične interese naroda iz kojega se zastupnici biraju.

Dvije stranke i njihovi lideri održali su nekoliko sastanaka na kojima su pokušali približiti stajališta no Izetbegović sada kaže da u njegovoj komunikaciji s Čovićem nema nikakvih pomaka pa ni izgleda da se postigne dogovor sve dok dvije strane postavljaju kategoričke uvjete kako je to sada slučaj.

"Mi nećemo da nama Čović i HDZ kažu da nećemo dobiti novu vladu Federacije BiH i Ustavni sud dok oni ne dobiju novi izborni zakon", rekao je Izetbegović.

Potvrdio je također kako SDA ne odustaje od svog zahtjeva da se uloga Doma naroda u Federaciji BiH promijeni i da to tijelo postane nalik na Vijeće naroda u Republici Srpskoj koje ima ovlasti odlučivati samo o pitanjima koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. Takav zahtjev SDA i HDZ BiH ranije su odlučno odbacili.

Ključ budućnosti

Izetbegovićevo je stajalište kako se stoga format pregovora mora promijeniti te da u njih valja uključiti predstavnike svih vladajućih i oporbenih stranaka.

"I Čović i Komšić i Dodik, svi se moramo dogovoriti. Ne mogu dvojica raditi posao koji trebaju raditi desetorica", kazao je predsjednik SDA.

Ranije je Predsjedništvo HDZ-a BiH objavilo kako su ''radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom 'razbijanju okova' i tobožnjim diktaturama 'manjine nad većinom' grubo kršenje Ustava BiH i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda''.

''Izborni zakon BiH je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostora za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost europske Bosne i Hercegovine'', naveo je HDZ.