Pakistanski premijer Imran Khan pozvao je u srijedu zapadne države "da odustanu od uporabe slobode govora kao instrumenta kojim se vrijeđaju osjećaji muslimana", upozorivši da će to dovesti do veće radikalizacije i nasilja, piše Glas Amerike nakon susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, prenio je Dnevni avaz. 

Khan je na zajedničkoj konferenciji za novinare s jedim od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva Šefikom Džaferovićem rekao kako su dvojica čelnika osudili nedavne terorističke akcije muslimana u Francuskoj i Austriji.

Dvije strane, rekao je, također naglašavaju važnost poštivanja svake religije, posebno muslimana koji žive u Europi.

Khan je naglasio da ismijavanje poslanika Muhammeda i objavljivanje karikatura uzrokuje "najveću bol" muslimanskoj zajednici. 

"Europske sile i zapadne zemlje moraju shvatiti da ne možete koristiti slobodu govora kao oružje da muslimanima nanesete bol vrijeđanjem našeg poslanika. Ako se to ne shvati, ciklus nasilja će se i dalje događati", upozorio je Khan.

Džaferović je također osudio ono što je opisao kao "raširenu islamofobiju", rekavši da je, iako je sloboda ljudska i treba biti "neograničena", neprihvatljivo da se vrijeđaju vjerski osjećaji muslimana.

"Moramo graditi mostove, moramo se sastajati, moramo graditi jedinstvo oko različitosti", rekao je Džaferović.

Glas Amerike podsjeća da je prošlog mjeseca nastavnik povijesti obezglavljen ispred škole u blizini Pariza nakon što je svojim učenicima pokazao karikature poslanika Muhammeda kada je razred raspravljao o slobodi govora.

Dok su francuske vlasti istraživale ubojstvo Samuela Patya i izvršavale mjere protiv osumnjičenih islamističkih militanata, čovjek iz Tunisa smrtno je nožem izbo tri osobe u katedrali u Nici.

U ponedjeljak, u Beču, pucnjava je usmrtila najmanje četiri osobe, a ranila 14 osoba. Policija je pucala u naoružanog napadača i kasnije ga identificirala kao 20-godišnjeg Kujtima Fejzulaija. Islamska država polagala je zasluge za to što stoji iza smrtonosne pucnjave, navodi Glas Amerike.