Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović upozorio je u četvrtak kako se posjet predsjedatelja Predsjedništva Milorada Dodika Vatikanu najavljen za petak kao i njegova audijencija kod pape Franje mogu tretirati isključivo kao susreti privatne naravi, pri čemu je dodao kako sve izjave koje je uoči tog susreta dao Dodik predstavljaju samo njegovo osobno stajalište a ne i politiku države BiH.

"Posjet predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizira se u ime Predsjedništva BiH kako se to u dijelu javnosti želi predstaviti. Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovaj posjet, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome. Stavovi koje u svezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo osobno mišljenje", stoji u posebnoj izjavi koja je iz Džaferovićeva ureda dostavljena medijima, javlja HINA.

Bošnjački član Predsjedništva BiH ovime je reagirao na niz Dodikovih istupa u kojima je on najavio o čemu sve planira razgovarati s papom Franjom. Dodik je uoči odlaska u Vatikan u srijedu boravio u Beogradu gdje je o tome razgovarao s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejem a u izjavi za neke srbijanske medije je kazao kako sa Svetim Ocem planira pokrenuti pitanje odnosa Katoličke Crkve i BiH, statusa Republike Srpske ali i teme poput Jasenovca, proglašenja kardinala Alojzija Stepinca svecem te zločina NDH.

"Govorit ću o pokrštavanju odnosno iseljavanju (Srba). To je jedan od najgnusnijih zločina koji se dogoio imajući u vidu da je u sustavu logora Jasenovac bio i logor za djecu", kazao je uz ostao Dodik ranije ovog tjedna beogradskom Kuriru.

Taj je intervju Dodik iskoristio kako bi napao kardinala Stepinca ustvrdivši kako je on bio "zloglasnik ustaškog režima" koji je "blagoslovio stradanje 500 tisuća Srba u logoru Jasenovac".

Tko je točno dogovorio Dodikov posjet Vatikanu nije potpuno jasno no potvrđeno je kako o tome mjesnu Crkvu u BiH nitko ništa nije pitao.

Vrhbosanski nadbiskdup kardinal Vinko Puljić izrijekom je potvrdio kako on u planiranje tog posjeta nije bio uključen niti konzultiran a to je kazao i banjolučki biskup Franjo Komarica.

Biskup Komarica je prošlog tjedna kazao kako bi Dodik i papi Franji morao odgovoriti na pitanje gdje je danas 95 posto katolika koji su prije rata u BiH živjeli na području Banjolučke biskupije.

"Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje što kanite s BiH bez jednog konstitutivnog naroda i Katoličke Crkve koja ima duge korijene", kazao je banjolučki biskup koji je već godinama stalna meta Dodikovih verbalnih napada zbog svog upornog zalaganja za povratak i prava Hrvata-katolika na području današnje Republike Srpske.

Zbog najave Dodikovog posjeta Vatikanu reagirala je i udruga prognanih Hrvata s banjolučkog područja "Nazaret" čije je sjedište u Zagrebu te udruga prognanih mještana sela Briševo kod Prijedora koje su paravojne postrojbe bosanskih Srba u ljeto 1992. godine potpuno uništile i pri tom pobile više od 60 civila, uključujući starce, žene i djecu.

"Očinski je čin primiti svakog čovjeka pa i najvećeg grešnika. Ipak, izražavamo duboko žaljenje da u pripremu ovog pohoda, ako je do njega uopće trebalo doći, nisu snažnije uključeni najviši predstavnici Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koji najbolje poznaju stanje svojih biskupijskih zajednica", stoji u otvorenome pismu ovih udruga.

Istaknuli su kako je jedini glas koji govori u njihovo ime onaj biskupa Komarice kojega Dodik vrijeđa tako što mu poručuje kako "laje protiv RS".