Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da podržava bojkot nedjeljnih izbora u Srebrenici, da se tako dobiva na borbi za pravdu, za legitimitet.

On je prilikom gostovanja na FTV-u kazao kako mu je drago da su se danas ujedinile sve "probosanske" stranke i podržale Inicijativu "Moja adresa: Srebrenica".

"Kada imate brojke na osnovi kojih možete pobijediti i netko vam od tih brojeva oduzima i onemogućava vam pobjedu onda je sasvim normalno da imate takav revolt", izjavio je.

Kazao je da je dobro da su izbori pokazali da je Mostar multietnički grad.

"Probosanski politički blok ima 18 vijećnika - dakle većinu u vijeću. I nije dobro što, uz sve poštovanje izabranom gradonačelniku - 2004. su se predsjednici SDA i HDZ-a sporazumjeli da tada bude izabran kandidat iz HDZ-a, a 2008. Bošnjak. HDZ je to izigrao. Mislim da je sada bilo potpuno u redu da Bošnjak bude izabran za gradonačelnika. I HDZ je trebao to podržati. Mostar je jedna izrazito multietnička sredina i u redu je da u jednoj takvoj sredini nakon 17 godina gradonačelnika iz reda HDZ-a bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda", kazao je.

Žao mi je što se "probosanski" politički blok između sebe, dodao je, a naročito Bh. blok, posvađao i to onemogućio.

"Suzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a. To je izdaja volje građana Mostara", kazao je te dodao da su priče kako su se SDA i HDZ dogovorili obični spin i izmišljotina.

Stranke probosanskog političkog bloka moraju jedinstvenije nastupati kada su u pitanju neke elementarne stvari, kazao je, dodavši da misli kako rade protiv BiH.

Ističe da, kada je u pitanju reakcija FBiH na pandemiju, Vijeće ministara BiH nije uradilo svoj dio posla.

"Odgovorni su i za migrantsku krizu. Imali smo dobre početke rezultate u pandemiji, ali nismo završili. Pokušavao sam diplomatskim putem nabaviti cjepiva, ali situacija je takva kakva jest, cijeli svijet se bori za njih. Dodik mi je rekao kako je Aleksandar Vučić spreman donirati i FBiH nekoliko tisuća cjepiva i rekao sam mu da je on predsjedatelj i ima pravo za BiH pribavljati pomoć u borbi protiv pandemije. Postoji Vijeće ministara BiH, ta pomoć mora biti odobrena. Dakle, nisam govorio o pomoći entitetu nego državi", kazao je.

Dnevnik.ba