Dvije osobe koje nisu studenti ubijene su iz vatrenog oružja u dvorani za prijeme univerziteta Centralni Michigan u petak, prisiljavajući glasnogovrnike da zatvore kampus univerziteta dok policija traga za osumnjičenim 19-godišnjakom koga je opisala kao naoružanog i opasnog, priopćili su glasnogovornici.

Policija u kampusu vjeruje da je pucnjava "počela zbog unutrašnjih trvenja", navodi univerzitet u priopćenju. Nije javljeno da je bilo ko drugi ranjen u pucnjavi. Univerzitet, kojima ima oko 23.000 studenata, zatražio je od studenata da potraže utočište.

Škola je objavila uzbunu oko 9,30 sati ujutru na društvenim mrežama nakon što je javljeno da su ispaljeni hici u Campbell Hallu, dvorani u kampusu u Mount Pleasantu, sedamdesetak kilometara sjeverno od Lansinga. Automatske telefonske poruke iz univerziteta također su poslane studentima.

Pucnjava se desila posljednjeg dana nastave prije proljetne pauze. Roditeljima koji su pokušali da odvedu svoju djecu poručeno je da ostanu van kampusa i da odu u lokalni hotel gdje će im osoblje pomagati.

Halie Byron (20),izjavila je da se zaključala u svojoj kući van kampusa, desetak minuta šetnje od Campbell Halla. Ona je planirala da obavi posljednje sitnice prije nego što otputuje kući u regiju Detroita.

- Strašno je pomisliti kako napadač može da uđe u bilo koji dio kampusa - u učinioce, biblioteke. Toliko je mnogo lako dostupnih mjesta - kazala je Byron.

Studentima i nastavnom osoblju u školskoj oblasti Mount Pleasant poručeno je da ne napuštaju devet zgrada. Posjetiocima također nije dopušten ulazak, prenosi AP.