Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije i istražni tim Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla i Sektora kriminalističke policije MUP-a TŽ, uz podršku Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, su proveli niz istražnih i operativnih radnji u cilju rasvjetljavanja većeg broja razbojništava počinjenih u periodu od kolovoza 2016. do veljače 2017. godine na širem području tuzlanske prigradske mjesne zajednice Lipnica.

Krajem veljače 2017. godine, na prijedlog Tužiteljstva, sudac za prethodni postupak Županijskog suda Tuzla je odredio pritvor za Elvira Sadikovića (35) i Mirzu Alibašića (33) iz Tuzle koji su tada osumnjičeni za dva kaznena djela razbojništva počinjena 16. kolovoza 2016. godine u objektu 'Čitaonica' u naselju Jasici-Lipnica i 4. veljače 2017. godine u društvenom domu u naselju Ljepunice. Osumnjičenima je na prijedlog Tužiteljstva produžen pritvor za još dva mjeseca.

Nastavljajući provođenje istražnih radnji utvrđena je osnovana sumnja da su pomenuti kao suučesnici počinili još tri kaznena djela razbojništva i to u obiteljskoj kući u naselju Jasici-Lipnica 7. prosinca 2016. godine, razbojništvo nad policijskim službenicima u naselju Brgule 1. siječnja 2017. godine, te razbojništvo u obiteljskoj kući u naselju Rapače 17. studenog 2016. godine. Nakon toga je protiv Sadikovića i Alibašića proširena istraga i za ova kaznena djela.

Pomenuti su osumnjičeni da su 16. kolovoza 2016. godine u večernjim satima, maskirani i naoružani automatskom puškom i pištoljem ušli u objekat 'Čitaonica' u naselju Jasici-Lipnica, jedan od njih je ispalio hitac iz pištolja tražeći novac od prisutnih te udario jednog od posjetitelja u stomak, nakon čega su se udaljili iz objekta.

U naselju Rapače su 17. studenog 2016. godine, naoružani pištoljima i maskirani, ušli u jednu obiteljsku kuću, onesposobili vlasnicu te joj uzeli novac i zlatno prestenje u vrijednosti od oko 600 KM.

U naselju Jasici-Lipnica su u noći 7. i 8 prosinca 2016. godine provalili u obiteljsku kuću, uz prijetnju pištoljima vlasnika vezali i onesposobili, otuđili mu više od 1600 KM, pokušali iznuditi 2000 eura, a kada nije pristao, stavili su mu kapuljaču na glavu, uveli ga u njegov automobil, te ga odvezli u Tuzlu i ostavili u automobilu.

U naselju Brgule su maskirani i naoružani automatskom puškom i pištoljem 1. siječnja 2017. godine napali policijsku patrolu PU Tuzla, razoružali dva policajca i uz prijetnje da će upotrebiti oružje otuđili službeni policijski automobil Škoda Octavia, koji su kasnije napustili i ostavili na drugoj lokaciji.

U naselju Ljepunice su 4. veljače u večernjim satima, maskirani i naoružani pištoljima ušli u objekat društvenog doma i od četiri posjetitelja otuđili oko 550 KM i tri mobilna telefona. Nakon toga su jednog od oštećenih prisilili da ih automobilom odveze do obližnje lokacije, gdje su mu otuđili još jedan telefon, napustili vozilo i udaljili se.

Istraga u ovom predmetu je otvorena i protiv E.S. (42) iz Tuzle koji je osumnjičen da je kao suučesnik Sadikoviću i Alibašiću pomagao prilikom razbojništva u kolovoza 2016. godine u Jasicima.

Dakle, Sadiković i Alibašić su osumnjičeni da su kao suučesnici počinili pet kaznenih djela razbojništvo u pomenutom periodu, a tijekom istrage, koja je i dalje u tijeku, se utvrđuje i sumnja da su počinili i neka druga kaznena djela iz oblasti imovinskih i drugih delikata, navedeno je iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.