Glavni grad Libanona, Beirut pogodile su dvije snažne eksplozija. Najmanje je deset poginulih, javlja RT.

Razmjeri eksplozija vidljivi su i na snimci objavljenoj na Twitteru.

Navodno je eksplodirao brod pun pirotehnike. Na snimkama se vidi prva, manja, eksplozija, a zatim dolazi do detonacije druge, mnogo snažnije nakon čega se u zraku pojavio gust oblak dima u obliku gljive. Snažni val druge eksplozije osjetio se i do 10 kilometara od epicentra eksplozije, javljaju tamošnji mediji.
 


Philip Boulos, guverner Beiruta, nazvao je ovo najvećom nacionalnom katastrofom Libanona.

"Ovo je nacionalna katastrofa. U životu nisam vidio ovako veliku katastrofu. Ovo je katastrofa za Libanon. Ne znamo kako ćemo se oporaviti od ovoga. Moramo ostati snažni i hrabri", rekao je pa briznuo u plač.

Eksplozija se dogodila u blizini kuće bivšeg premijera Libanona Saada al-Haririja, javlja Anadolija.

Oštećena je Haririjeva kuća i još nekoliko okolnih objekata. Uslijed eksplozije oštećena je i zgrada vlade. Hariri nije ozlijeđen i prati događanja.

Snažna eksplozija čula se širom grada, uzrokujući paniku u libanonskoj prijestolnici. Stakla na prozorima popucala su na zgradama i na dućanima, a tamni dim nadvio se nad lukom.

Vjeruje se da je dio ozlijeđenih zatrpan ispod ruševina.

Do eksplozija je došlo u lučkom dijelu grada i to baš na današnji dan kada bi UN-ov tribunal trebao donijeti presudu četvorici optuženih za ubojstvo auto-bombom premijera Libanona Rafika Haririja 2005. godine.

Libanonski ministar zdravstva rekao je u izjavi za televiziju kako ima puno ozlijeđenih. Još nema podataka o eventualnim poginulima.