Dvije starije osobe u utorak su na području Hercegbosanske županije počinile samoubojstvo vješanjem.

Kako su izvijestili iz MUP-a HBŽ-a, prvo samoubojstvo dogodilo se u utorak na području općine Glamoč gdje je u pomoćnom objektu (šupa) u naselju Hasići pored Glamoča, samoubojstvo vješanjem počinio 73-godišnjim N.R. iz Glamoča.

Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici PP Glamoč i dežurni liječnik Doma zdravlja Glamoč koji je izvršio pregled tijela i tom prilikom utvrdio da nema tragova nasilne smrti.

O svemu je upoznat i dežurni Županijski tužitelj, nakon čega je tijelo predano obitelji.

Isti dan, u večernjim satima djelatnici Policijske postaje Bosansko Grahovo zaprimili su dojavu da je u podrumskim prostorijama obiteljske kuće u mjestu Isjak pored Bosanskog  Grahova, samoubojstvo vješanjem počinio 78-godišnji S. J. iz istog mjesta.

Očevid na ovom mjestu događaja obavili su djelatnici PP Bosansko Grahovo i dežurni liječnik Doma zdravlja Drvar koji je izvršio pregled tijela te utvrdio da na tijelu nema tragova nasilja.

Nakon završenog očevida i upoznavanja dežurnog Županijskog tužitelja, tijelo je predano obitelji.

125 osoba u prvih devet mjeseci ove godine

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet godina evidentirano je 1.948 samoubojstava. Posljednjih godina se uglavnom radi o osobama starosti od 30 do 40 godina.

U prvih devet mjeseci ove godine u Federaciji BiH samoubojstvo je izvršilo 125 osoba, najviše starosne dobi od 30 do 40 godina, u Republici Srpskoj 156 slučajeva samoubojstava, oko 56 posto su osobe starosti preko 60 godina, a u prvih deset mjeseci u Brčko distriktu zabilježeno je ukupno osam slučajeva samoubojstava, podaci su entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i policije Brčko distrikta.

Povećava se broj

Od 2019. godine povećava se broj samoubojstava u Bosni i Hercegovini. Mijenja se i starosna dob osoba koje posežu za oduzimanjem vlastitog života, na to se odlučuje sve više mlađih ljudi. U proteklih pet godina u Federaciji BiH samoubojstvo je izvršilo 935 osoba.

Prema podacima Federalne uprave policije, u prvih devet mjeseci ove godine samoubojstvo je izvršilo 125 osoba, najviše starosne dobi od 30 do 40 godina. Najviše samoubojstava je izvršeno u Tuzlanskom kantonu i to 28, zatim u Sarajevskom 27, a u Zeničko-dobojskom 26. Jedanaest samoubojstava registrirano je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u Unsko-sanskom deset, Srednjobosanskom devet, Kantonu 10-Livno sedam, Zapadnohercegovačkom pet, i po jedno u Bosansko-podrinjskom i Posavskom kantonu.

Bljesak.info