Sud u Kairu u ponedjeljak je na dvije godine zatvora osudio pet egipatskih influencerica koje su proglašene krivima za podrivanje morala zbog svojih objava na društvenim mrežama.

Presuda im je izrečena pošto su objavile videosnimke na društvenoj mreži TikTok koje su vlasti konzervativne zemlje ocijenile nemoralnima. Sve optužene su uhićene.

Osim dvije godine zatvora moraju platiti po 300.000 egipatskih funti ili gotovo 16.000 eura, navodi sudski izvor i dodaje da imaju pravo žaliti se na presudu.

Dvije od njih uhićene su u travnju i svibnju i dio su desetak influencerica koje su na meti vlasti posljednjih mjeseci. Jedna ima 1,3 milijuna pratitelja na TikToku, a druga 2 milijuna.

Jedna od njih objavila je video u kojem jamči svojim pratiteljima da njihove kćeri mogu zarađivati ako će s njom raditi. Taj poziv je izazvao polemiku na društvenim mrežama. Druga optužena uglavnom je objavljivala parodije na popularne pjesme.

Egipat je posljednjih godina nametnuo strogu kontrolu interneta zakonima koji omogućuju vlastima da blokiraju internetske stranice koje smatraju prijetnjom za nacionalnu sigurnost s više od 5000 pratitelja.

"Presuda je šokantna, ali očekivali smo takvu. Vidjet ćemo što će se dogoditi nakon priziva", rekla je odvjetnica nekoliko optuženih Intissar al-Saeed.

"Uhićenja influencerica pokazuje do koje se mjere jedno duboko konzervativno i religiozno društvo bori protiv modernih tehnologija i komunikacija, rekao je odvjetnik Tarek al-Awadi.