Intelektualne, medijske i političke elite iz Sarajeva, još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kontinuirano i neutemeljeno „straše“ građane Federacije BiH, sa stvaranjem trećeg entiteta.

Naravno, u tako konstruiranoj priči treći entitet se redovno opisuje kao nešto neželjeno jer vodi prema etničkoj podjeli države. Za takav argument, razuman čovjek se ne može odlučiti da li je komičniji ili tragičniji. Zašto? Zato što je BiH već uvelike podijeljena po etničkim kriterijima. Granice općina/gradova, županija i entiteta su primarno utvrđene po etničkom kriteriju, a ne po zemljopisnom, povijesnom, gospodarskom ili prometnom kriteriju. Kao ishod danas u BiH imamo dva entiteta, jedan distrikt, 10 županija i više od 150 općina. Na temelju toga, argument da je treći entitet etnička podjela BiH ne stoji jer je BiH već etnički podijeljena na većinski bošnjački entitet – Federaciju BiH i većinski srpski entitet – RS. Stoga, protivnike trećeg entiteta iz Sarajeva nije strah od etničke podjele BiH, jer kao što smo utvrdili ona već postoji, već ih je strah od toga da bi i treći konstitutivni narod došao u istu (čitaj: ravnopravnu) poziciju kao i druga dva konstitutivna naroda. Shodno tome, iste nije strah za podjelu države, već da će se smanjiti dio na kojem je jedan narod dominantan. Budući da oni koji su protiv trećeg entiteta, sami sebi zovu patriotama, posve je jasno da su te patriote u biti „patriote“ koje pod patriotizmom zagovaraju etničku dominaciju jednog naroda nad drugim narodima, te da su samim tim mnogo bliže konceptu nacionalizma, nego konceptu patriotizma. Međutim, takvo licemjerje je posve druga tema, ali je za daljnju priču neophodan ovakav uvod o shvatanju trećeg entiteta, a kroz njega i ravnopravnosti Hrvata u BiH, iz kuta političkog Sarajeva.

Svjedoci smo gotovo da i nema dana da neki „ugledni“ sarajevski portal ne objavi vijest o stvaranju trećeg entiteta ili neki „neovisni“ sarajevski intelektualac ne zavapi protiv istog. Naravno, potpuno nepotrebno, osim u svrhu sijanja straha među građanima Federacije BiH o nečemu što se ne stvara. Tako je prije nekoliko dana zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Emir Suljagić, inače mnogo poznatiji kao glasnogovornik bošnjačkog unitarizma nego kao zamjenik ministra, „plakao“ po društvenim mrežama kako su i županije zastupljene u mehanizmu koordinacije u segmentu obrazovanja. Navedeni glasnogovornik to naziva „skandaloznim“ i pogodite - „stvaranjem trećeg entiteta“. Hajde da to malo obrazložimo. Svatko tko je i malo upoznat sa ustavnom strukturom i nadležnostima koje imaju razine vlasti u Federacije BiH zna da su županije u Federaciji BiH nadležne za obrazovanje. Dakle, po Suljagiću je poštivanje Ustava Federacije BiH „stvaranje trećeg entiteta“. Kako? Pa to jedino „mozak“ Emira Suljagića može osmisliti i svojim komentarima „obradovati“ puk. Naravno, Suljagić apelira da se zaustavi ovakav način uspostave mehanizma koordinacije kao jednog, ali značajnog koraka u procesu reformi i približavanja BiH Europskoj uniji. Šta to znači? Suljagić poziva da se procesi u Federaciji BiH ne provode sukladno Ustavu Federacije BiH. Kako bi se onda mogla provoditi? Vjerojatno na neki Suljagiću poznat, ali još uvijek u teoriji i praksi nepoznat način. U svim modernim državama svijeta se sve političke aktivnosti, a tako i reforme i približavanje međunarodnim integracijama, provode samo i isključivo na temelju ustava kao krovnog pravnog akta. Tako treba biti i u BiH. Međutim, Suljagiću i „suljagićima“ to ne odgovara jer kada se županije pitaju, tada se ne može provoditi samo ono što političko Sarajevo želi, već se moraju pitati i drugi. Takav scenarij se želi spriječiti jer je njihova misija da se samo jedni pitaju, a drugi samo onda, u onoj mjeri i po onim pitanjima koje Suljagić & co. dozvole.

Nedugo nakon Emirovog „otkrića“ da u Federaciji BiH postoje županije, uslijedio je „vrisak“ sarajevskih portala kako „svi putevi vode prema trećem entitetu“ jer tri županije (Posavska županija. Zapadno-hercegovačka i Herceg-bosanska) osnivaju zajednički Pedagoški zavod. Naravno, dovođenje u vezu pedagoškog zavoda sa trećim entitetom je čista nebuloza. Pedagoški zavod je ustanova unutar obrazovnog sustava, a kako su županije nadležne za obrazovanje, one sukladno tome mogu stvarati svoje ili zajedničke pedagoške zavode koji će djelovati prema važećim zakonima u BiH. Dakle, ne radi se niti o bilo kakvom, a tako ni trećem entitetu, već provedbi politika na koje županije imaju pravo još od svog utemeljenja.

Budući da županije ne rade i ne traže ništa osim na što imaju zagarantirano ustavno pravo, postavlja se pitanje koji je razlog dugogodišnjeg sijanja laži političkog i medijskog Sarajeva među svim građanima Federacije BiH o trećem entitetu? Odgovor je jednostavan i jasan – sijanjem „straha“ nastoje spriječiti bilo kakve procese u pravcu stvaranja Federacije BiH kao entiteta istinski ravnopravnih svih zemljopisnih područja i naroda. Njihov cilj je „betoniranje“ postojećeg stanja gdje postoje ravnopravni i manje ravnopravni, te po mogućnosti i dodatna unitarizacija u Federaciji BiH. Ignoriranjem županija unitaristi pokazuju da imaju problem sa realnosti. Jedno su čežnje unitarista o unitarnoj Federaciji BiH, odnosno Federaciji BiH bez županija, a potpuno drugo realnost, tj. postojanje županija kao srednje razine vlasti u Federaciji BiH. To što unitaristi ne vole, ne priznaju ili ne žele postojanje županija je indikator njihove želje za dominacijom, majorizacijom i centralizacijom u većem bh entitetu. Oni imaju pravo na takve svoje stavove, kao i na političku borbu u svrhu promjena Ustava Federacije BiH, ali nemaju pravo radi osiguranja medijske pozornosti i prikupljanja jeftinih političkih poena kreirati strah, pesimizam i nepovjerenje u Federaciji BiH. Na taj način žele spriječiti bilo kakav pomak u normalizaciji odnosa u Federaciji BiH i nastaviti držanje građana Federacije BiH kao taoca vlastitih osobnih interesa jer njima ovakvo stanje u potpunosti odgovara. Građani Federacije BiH ne smiju trpiti to što sarajevski unitaristi žive u imaginarnom svijetu, te što ne žele i ne mogu prihvatiti činjenicu da Federacija BiH nije unitarna, a niti jednonacionalna. Shodno tome, Federacija BiH nije poligon za ispunjavanje njihovih želja i ignoriranje drugih, već razina vlasti gdje je moguće samo zajedničko djelovanje utemeljeno na međusobnom povjerenju, razumijevanju i uvažavanju. (centralna.ba)