Ove i iduće godine trebala bi biti puštena u promet dva nova međunarodna granična prijelaza na rijeci Savi, kod Svilaja i Stare Gradiške. Vrijednost gradnje dvaju mostova, koje zajednički financiraju Hrvatska i Bosna i Hercegovina, veća je od 42 milijuna eura.

Most kod Svilaja nalazi se na koridoru Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci – granica BiH. Most je ujedno i kontaktna točka autocestovne mreže Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 km autoceste A5.

Čeka se dovršetak u BiH

Nakon što je u srpnju prošle godine dovršena gradnja mosta, otvorenje ovog graničnog prijelaza, koji je sagrađen pred kraj 2019. godine, još je na čekanju, jer radovi na gradnji graničnog prijelaza s bh. strane nisu završeni. Završetak radova na suvremenom graničnom prijelazu po schengenskim pravilima ondje se očekuje u travnju ove godine. 

Kako su nas izvijestili iz Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskih autocesta, most kod Svilaja zajednička je investicija Hrvatske i BiH. Vrijednost izvedenih radova iznosi 171,8 milijuna kuna, a na temelju međudržavnog sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50 posto. 

Udio RH u investiciji iznosi 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Građevina ukupne duljine 660 i širine 29 metara sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni), od kojih svaki ima tri vozna traka.

"Most kod Svilaja završen je u cijelosti još ljetos i objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled. Puštanje u promet bit će po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjim informacijama, bosanskohercegovačka strana provodi aktivnosti na uspostavi graničnog prijelaza te bi putnički promet mostom trebao biti pušten početkom proljeća", kažu u Hrvatskim autocestama. 

Radove na gradnji mosta kod Stare Gradiške usporio je visok vodostaj Save krajem prošle i početkom ove godine. Unatoč tome, proizvodnja čelične konstrukcije cijelo se vrijeme odvija po planiranoj dinamici i unutar planiranih rokova. 
Prema informaciji koja nam je dostavljena iz Hrvatskih cesta, na bh. strani izvedeni su svi armiranobetonski radovi na donjem ustroju mosta koje je trenutačno moguće izvesti, dok su na strani RH u tijeku armiranobetonski radovi na gradnji upornjaka U1. Ugrađena su 543 od 810 m3 betona. Na bh. strani trenutačno se izrađuje obloga nasipa, prenosi Večernji list.

Četiri prometna traka

Ugovorena vrijednost radova je 19,540.997 eura, pri čemu RH (Hrvatske ceste) projekt sufinancira s 41 posto (7,95 milijuna eura), a BiH s 59 posto ukupnog iznosa. Kada bude gotov, most će biti dugačak 426 i imat će četiri prometna traka. Planirani rok završetka radova je do kraja iduće godine. U drugoj fazi predviđeno je spajanje koridora E661, koji predstavlja transverzalnu vezu srednje Europe i Jadranskog mora.

"Zbog visokog vodostaja Save došlo je do plavljenja dijela inundacije, na kojem su strojevi i oprema te su dizalice na neko vrijeme bile evakuirane. Trenutačno vodostaj nema utjecaja na izvođenje radova. Zbog navedenog, za sada je još uvijek evidentno kašnjenje, iako je dinamika izvođenja radova brža od planirane. Izvođač radova ulaže napore da se kašnjenje smanji", izvijestili su iz Hrvatskih cesta.