Odlazeći veleposlanik Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da je njegova zemlja jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i da doprinosi procesu stabilizacije u BiH.

U BiH sam došao prije šest godina, ali prije toga sam se četiri godine bavio BiH i Balkanom u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, tako da sam znao što me očekuje ovdje”, rekao je Ivancov.

On je istaknuo da Rusija ima razvijene političke, trgovinske, kulturne i ekonomske odnose s BiH.

Komentirajući sjednicu Vijeća sigurnosti UN povodom 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Ivancov je ocijenio da je dobro što je veleposlanik Rusije u UN Vasilij Nebenzja organizirao sjednicu i da je to dobra inicijativa.

Dva puta godišnje svjedočimo sjednicama Vijeća sigurnosti UN na kojima govori visoki predstavnik u BiH. Na posljednjoj sjednici je omogućeno da se čuje glas naroda iz BiH, odnosno da govore lideri tri naroda”, naveo je Ivancov.

On je naglasio da s predstavnicima zemalja koje su članice Vijeća za provedbu mira u BiH ima isti zadatak, a to je mirna i stabilna BiH.

Razlika među nama jeste uloga međunarodne zajednice u BiH. Rusija polazi od toga da je njena uloga da savjetuje i doprinosi pozitivnim procesima, a ne bude tutor lokalnim stranama”, rekao je Ivancov za Radio-televiziju Republike.

Prema njegovim riječima, nitko ne može objasniti u čemu je bit takozvanog “malignog” utjecaja Rusije u BiH.

S vjerskim zajednicama i političkim predstavnicima u BiH razvijamo normalne odnose. Pojam `maligni` utjecaj Rusije ne dolazi iz BiH, nego iz inozemstva i odražava situaciju u međunarodnim odnosima. Polazimo od toga da ovdje ne treba utjecati, nego pomagati i surađivati”, rekao je Ivancov.

On je naveo da u 14 prioriteta Europske komisije piše da OHR ne može postojati na putu BiH ka EU.

OHR je trebalo biti zatvoren još 2007. godine, o čemu je odlučilo Vijeće za provedbu mira. Dva konstitutivna naroda ne žele OHR i možda je došlo vrijeme da bude zatvoren i što se ranije to dogodi, bit će bolje za BiH kako bi njeni narodi mogli odlučivati o svojoj sudbini”, rekao je Ivancov.

On je napomenuo da visoki predstavnik u BiH često pokušava biti predstavnik EU i izravno kaže da treba biti više Bruxelesa nego Daytonskog sporazuma, što je neprihvatljivo.

Visoki predstavnik ima mandat, a to je Daytonski mirovni sporazum. Ako govori da ovaj sporazum ne treba postojati, zašto će onda ovdje. Ako govori da EU mora biti umjesto Daytonskog sporazuma, onda nije potreban i mora otići”, poručio je Ivancov.

On kaže da je EU zainteresirana da bude ukinuta funkcija visokog predstavnika, ali je pitanje kada i na koji način će se to dogoditi.

Jasno sam rekao da je izbor naroda u BiH kojoj će se organizaciji pridružiti. Zajednički stav je da BiH želi postati članica EU, a nema konsenzusa o članstvu u NATO savezu. Širenje NATO-a u Europi, što je stav moje zemlje, je protivno stabilnosti i sigurnosti”, rekao je Ivancov.

On kaže da ima dobre prijateljske i profesionalne odnose s više političara u BiH, ali da je više kontakata i prijateljstva u entitetu Republika Srpska.

To su povjesne, kulturne i duhovne veze ruskog i srpskog naroda. Zahvalni smo narodu i rukovodstvu Republike Srpske za podršku koju nam pružaju, što sam rekao i srpskim prijateljima”, zaključio je Ivancov.