Kažu kako trenutno vlada i trend toksične kulture prehrane gdje nas sa svih strana "bombardiraju" savjetima što i kako jesti.

Nažalost, često to dolazi od strane onih koji nisu kvalificirani za dijeljenje savjeta o nutricionizmu, a savjeti što tko jede u danu mogu samo uzrokovati brojne probleme u prehrani. Iz tog su razloga brojni nutricionisti na društvenim mrežama počeli objavljivati priče o zdravoj prehrani i ispravljati greške drugih.

ZAŠTO SU VAŽNI PROTEINI?

Svaka namirnica ima svoj termički efekt, odnosno da bi je tijelo probavilo potrebno je utrošiti određenu količinu energije. No, proteini imaju prosječno triput veći termički efekt nego ugljikohidrati i masti. Hrana bogata proteinima značajno ubrzava metabolizam i povećava kalorijsku potrošnju. Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzročnik smrtnosti u svijetu. Visok kolesterol, posebno onaj kojeg nazivamo lošim (LDL) jedan je od faktora rizika od srčanih bolesti. Studije su potvrdile da unos proteina upravo ima veze sa snižavanjem razine LDL kolesterola.

Sve vrste proteina, i biljni i životinjski, imaju značajan pozitivan utjecaj na zdravlje kostiju. Osobe koje unose više proteina prehranom održavaju bolju kvalitetu kostiju što je iznimno bitno u starijim godinama kada to znači i smanjen rizik od fraktura i osteoporoze.

Jedan od popularnih mitova je taj da su dva jaja za doručak idealna mjera proteina. Je li to tako, pojasnila je nutricionistica Brierley Horton koja vodi i uspješan podcast te Vanessa Risseto, nutricionistica. Smatraju kako dva jaja nisu dovoljna količina proteina u doručku ali i otkrivaju što bi bili potrebno dodati kako bi se preporučena količina proteina u danu zadovoljila.

KOLIKO PROTEINA JE POTREBNO DODATI DORUČKU?

Risetto kaže kako unos ovisi o faktorima kao što su težina, količina aktivnost, dob i želje neki od njih, ali oko 25-40 g proteina je dobra mjera za doručak. Dodaje kako je puno istraživanja pokazalo da će 30 g proteina u svakom obroku pomoći pri održavanju zdravlja mišića i zdrave tjelesne težine.

Dva jaja će ponuditi oko 12 g proteina, ako želite doći do 30 g potrebno je dodati još koji izvor proteina, pojašnjava.

Unos dovoljne količine proteina u organizam ne znači samo izgradnju mišića već i dugovječnost, zdravu kožu i nokte te jak imunološki sustav. Potrebno je samo malo kako bi vaš doručak zadovoljio tu potrebu.

KAKO DO DOVOLJNE KOLIČINE PROTEINA?

Naravno da nema ništa loše ako za doručak pojedete jaja, jer su ona prava riznica proteina, vitamina, masnoća i minerala te su ustvari ključni izvor nutrijenata koje je važno unositi: vitamin B12, cink i kolin. Risetto smatra kako je potrebno jesti doručak koji će sadržavati dovoljnu količinu proteina,, masnoća, ugljikohidrata. Formula je važna za svaki obrok ali posebno za doručak jer će upravo on utjecati na šećer u krvi, razine energije i puno više.

Što dodati?

Horton smatra da ako su jaja vaš prvi odabir ne morate od njih bježati, samo obroku dodajte malo graška, proteinski kruh ili napravite sendvič od jaja.

Dodaje i kako ona osobno voli jaja posluživati uz zrnati sir koji je pun proteina, koristi i nemasno pureće meso ili zdravu krišku kruha kako bi obrok bio kompletan. U zrnatom siru prosječno se nalazi oko 25 grama proteina, a uz to, u ovom se siru nalaze i aminokiseline koje potpomažu organizmu u stvaranju novih proteina. On je odličan izvori i zdravih masnih kiselina te je zbog toga idealan za osobe koje boluju od dijabetesa.

Ako pak želite dodati više ugljikohidrata i vlakana doručku, iskoristite voće ili žitarice koje mogu odlično ići uz kajganu ili možete pripremiti bogat gusti napitak.